Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A Moderna próbál betörni a piacra

Létrehozva:

Fotó: AFP / Christof Stache

Világméretű kereskedelmi harc dúl a gyógyszergyártó cégek között.

A Pfizer/BioNTech népszerűsége nagyobb Európában, minden bizonnyal ezt szeretné ellensúlyozni a konkurens cég – mondta Falus Ferenc korábbi tisztifőorvos a 168 oldalán futó KeljfelJancsi című műsorban.

A Moderna a tegnap bejelentette, hogy együttműködési megállapodást kötött a Medison Pharmával, amelynek köszönhetően 20 országban kerülhet majd kereskedelmi forgalomba a vakcina, köztük Magyarországon is. Falus Ferenc ennek kapcsán kijelentette, nem örülne ha itthon forgalomba kerülne a vakcina, ugyanis szerinte jelen esetben egy olyan gyógyszerről van szó, amelynek csak sürgősségi engedélye van. 

A volt tisztifőorvos szerint az államnak van egy utasítása, amely szerint a Sars-Cov-2 oltóanyagokat nem engedik egyedi importban behozni az országba, sem orvosi kérésre magánszemélynek, sem a kórházak részére. Ezt a szabályt bármikor meg lehet változtatni, de jelenleg érvényben van ez a szabályozás. Hozzátette: az Európai Unió országaiban is hasonló szabályozás van érvényben. Falus Ferenc szerint ez az új megállapodás azt mutatja, hogy a gyógyszergyártó próbál betörni a piacra, ráadásul egy kis izraeli céggel karöltve, amelynek Falus szerint alig van 29 alkalmazottja, és az éves bevételük korábban ötmillió dolláros volt csupán. Ennek a cégnek tehát engedélyeket és partnereket kell majd találnia Kelet-Európában – tette hozzá. 

Falus hangsúlyozta: a vakcinának mindenek előtt meg kellene szereznie az EU forgalmazási engedélyét, utána lehet a tagállamokkal külön megállapodásokat kötni, habár nincsen hivatalos protokoll még erre. „Ha bárhol Európában kereskedelmi forgalomban lenne bármelyik vakcina, már megindult volna a vakcinaturizmus” – fogalmazott. Hangsúlyozta továbbá, amennyiben meg is kapja ezt az engedélyt, az oltási adminisztráció jelenleg állami monopólium, így a Moderna kereskedelmi forgalomba kerülése esetén erre is új megoldásokat kellene kitalálni.

A volt tisztifőorvos szerint a koronavírus elleni vakcinák kereskedelmi forgalmazása felborítaná az EU-s oltási rendet. Hozzátette: világméretű kereskedelmi harc dúl a gyógyszergyártó cégek között, a Pfizer/BioNTech népszerűsége viszont nagyobb Európában, minden bizonnyal ezt szeretné ellensúlyozni a konkurens cég. Kiemelte: a vakcinahelyzetet egyelőre pozitívan befolyásolja a gyógyszeripari cégek vetélkedése, ugyanis a gyártókapacitásukat nagymértékben növelték. Erre azonban csak akkor lesz szükség, ha újraoltások is lesznek. Végül kiemelte, a cégek már korábban megállapodást kötöttek arról, hogy a járvány alatt a márkaneveket nem reklámozzák. 

168.hu

Legnépszerűbb cikkeink