Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Vesztegzár lépett életbe Ausztriában

Létrehozva:

Egy bécsi tüntetés a kötelező oltás ellen | Fotó: Geogrg Hochmuth / APA / AFP

Szigorú kijárási korlátozásokat vezettek be Ausztriában azok számára, akik mindeddig nem vették fel a koronavírus elleni oltást – jelentette be vasárnap Alexander Schallenberg osztrák kancellár.

Nagyjából kétmillió oltatlan ember hétfőtől csak nyomós indokkal – mint például munkába járás vagy bevásárlás miatt – hagyhatja el otthonát. A rájuk vonatkozó zárlat egyelőre tíz napig marad érvényben – közölte Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter a sajtótájékoztatón, hozzátéve,  a cél az, hogy 30 százalékkal csökkentsék az emberek közötti kontaktust, illetve elérjék, hogy többen legyenek hajlandók beoltatni magukat.

Az MTI beszámolója szerint több politikus még a kormánypárton belül is kételkedik abban, hogy a gyakorlatban ki lehet kényszeríteni egy olyan zárlatot, amely csak a lakosság egy részére vonatkozik. A kancellár és a belügyminiszter viszont azt hangoztatta, hogy a rendőrség szigorúan ellenőrizni fogja a korlátozások betartását. A zárlat megsértőit akár 1450 eurós (532 ezer forint) pénzbírsággal is sújthatják. A korlátozás iskolás gyerekekre nem vonatkozik.

 A vasárnap bejelentett intézkedésektől az egyes tartományok annyiban eltérhetnek, hogy saját hatáskörben akár szigorúbb korlátozásokat is bevezethetnek.

Ausztriában az utóbbi hetekben szinte minden nap újabb csúcsokat döntött az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma. Szombaton 13 ezer új esetet diagnosztizáltak.

 Schallenberg elmondta, hogy „nehéz szívvel” hozták meg a döntést a részleges zárlatról. „A jelenlegi átoltottsági aránnyal beleragadunk egy ördögi körbe. A szégyenletesen alacsony oltakozási hajlandóság miatt erővel kell növelni az átoltottságot” – fogalmazott a kancellár.

A hétnapos incidencia-mutató szerint százezer lakosra vetítve 814 az új fertőzöttek száma országosan, míg csak az oltatlanokra vetítve ez az érték meghaladja az 1700-at – jegyezte meg Schallenberg.

Ausztriában a lakosság 65 százaléka van beoltva a koronavírus ellen.

Legnépszerűbb cikkeink