Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Mától Alexander Schallenberg az új osztrák kancellár

Létrehozva:

Alexander Schallenberg érkezik az államfőhöz | Fotó: AFP / Alex Halada

Az osztrák államfő hétfőn beiktatja hivatalába az új kancellárt, Alexander Schallenberget.

Ezt Alexander Van der Bellen államfő tudatta vasárnap este Bécsben, miután négyszemközt megbeszélést folytatott az néppárti külügyminiszter Schallenberggel, majd Werner Kogler zöldpárti alkancellárral.

Közölte, mindketten biztosították arról, hogy szilárd alapja lesz az együttműködésnek és a közös kormányzati munka folytatásának. „Mindketten személyes felelősséggel tartoznak az állampolgároknak” – tette hozzá az MTI beszámolója szerint.

Schallenberget az ÖVP azután jelölte a tisztségre, hogy Sebastian Kurz kancellár bejelentette lemondását a szombat esti kabinetülést követően. Kurz azért mondott le, mert a gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó ügyészség (WKStA) vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt napok óta vizsgálódott a kancellár közvetlen környezetében, és a koalíciós partner Zöld Párt emiatt kihátrált Kurz mögül, az összeomlás szélére sodorva a kormányt.

Az államfő méltatta Sebastian Kurz döntését, hogy lemondásával megóvta a kancellári hivatal hírnevét, és jelentős mértékben hozzájárult az intézmények integritásának védelméhez. Köszönetet mondott a többi pártelnöknek is, amiért közösen dolgoztak a lehető legjobb megoldás érdekében.

Van der Bellen ugyanakkor hangsúlyozta, hogy „azért nincs minden rendben”, hiszen az emberek bizalma súlyosan megingott a politikában, és ezért minden politikust arra kért, hogy dolgozzon keményen a bizalom visszaszerzéséért. „A szavak már nem lesznek elegendőek, komoly és összeszedett munkára lesz szükség” – jelentette ki.

Alexander Schallenberg eddig külügyminiszter volt. A megüresedett külügyminiszteri pozíció várományosát – akit még nem nevezett meg – ugyancsak hétfőn iktatja ünnepélyesen hivatalába az államfő.

A leendő kancellár, Alexander Schallenberg diplomata családból származik, külföldön is elismert politikus, akinek kormányzati gyakorlata is van. Az első Kurz-kormány bukása után, 2019 júniusától Brigitte Bierlein szakértői kormányában külügyminiszterként és később kancelláriaminiszterként is dolgozott. A második Kurz-kormány 2020 januárjában megerősítette külügyminiszteri hivatalában, ő volt az egyetlen, aki az előző szakértői kormány tagjai közül hivatalában maradt.

Legnépszerűbb cikkeink