Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Cseh László utoljára úszott, minden nemben egy hosszt

Létrehozva:

Cseh Laci előtt tisztelegtek a többiek | Fotó: Derencsényi István / Magyar Úszó Szövetség

Lezajlott a hivatalos búcsúztató.

Milák Kristóf kétszer is országos csúcsot úszott 50 méter háton hétvégén a Duna Arénában zajló rövidpályás világkupa második napján, azonban a sikereit ezúttal elhalványította, hogy ez volt Cseh László hivatalos búcsúztatója is.

Milák, a Honvéd olimpiai bajnok klasszisa a délelőtti előfutamok során még csak öt századot faragott Bohus Richárd 2019-es, 23.39 másodperces rekordjából, az esti döntőben azonban közel három tizeddel ennél is gyorsabb volt, 23.08 másodpercre javítva idejét. Ugyanebben a számban Szabó Szebasztián lett a harmadik: egyéni csúcsából (24.49) több mint egy másodpercet javítva 23.47-tel csapott célba – számolt be az MTI.

A versenynap legfontosabb pillanatai csak a döntők után következtek, ugyanis ekkor rendezték a tokiói olimpia után visszavonult Cseh László búcsúztatását. A többek között négyszeres olimpiai ezüst- és kétszeres bronzérmes, világ- és Európa-bajnok klasszist álló ovációval, hosszan tartó tapssal fogadta a közönség, majd az ünnepelt mind a négy úszásnemben teljesített egy hosszt.

Először pillangón pályatársával, a hozzá hasonlóan a tokiói játékok után visszavonult, a közönség soraiból kiválasztott Bernek Péterrel tempózott, majd a 200 méter hát 1980-as, moszkvai olimpiai aranyérmese, Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke csatlakozott hozzá. Ezt követően jött a 84 esztendős Kiss Miklós, aki az alapokra tanította Cseh Lászlót, ő mellen úszott a klasszissal. Pályafutása utolsó hosszára a világkupán részt vevő magyar úszók – akikhez csatlakozott a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka is – kísérték el Cseh Lászlót.

A magyar úszó már karrierje során igazi legendává vált, emlékezetes, hogy utolsó versenye, a tokiói olimpia 200 méter vegyese után, amin egyébként Cseh a hetedik lett, az Ázsia-rekorddal győztes kínai Vang Sun is meghajolt előtte. Egyik legnagyobb riválisa, Chad Le Clos pedig videóüzenetben úgy fogalmazott, Cseh inspiráció volt számára, és megannyi úszó számára. „Az tesz igazán különlegessé téged, hogy a medencén kívül is szerény maradtál és jól bántál a fiatalokkal. Ezért örökké hálás leszek neked” – mondta Le Clos.

Legnépszerűbb cikkeink