Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Rékassy: Hatezerrel is nőhet a halottak száma

Létrehozva:

Dr. Rékassy Balázs | Fotó: Fülöp Dániel Mátyás

Ha Magyarország így halad tovább, akkor idén még további 6000 halott várható.

Ezért figyelembe kellene venni például Portugáliát, ahol a lakosság 98,5  százaléka megkapta az első oltását, mégis kötelező a maszk – vallja Rékassy Balázs, orvos, egészségügyi szakközgazdász.

„Igazából jót szeretnénk a társadalomnak és azt szeretnénk, hogy minél kevesebben kerüljenek kórházba, mert nemzetközi előrejelzések azt mondják, hogy ha Magyarország ezen az úton halad tovább, akkor idén még további 6000 halott várható” – mondta Rékassy Balázs, orvos, egészségügyi szakközgazdász az ATV Híradójának.

Rékassy Balázs volt az ötletgazdája annak a szakmai javaslatnak, amiben 13 neves egészségügyi szakértővel együtt arra kéri a kormányt, szigorítson a jelenlegi járványügyi intézkedéseken.

Az egészségügyi szakközgazdász szerint fontos az oltás, de az oltási kedv nem fog jelentősen emelkedni, így nem lehet már csak arra bazírozni, hogy védekezni csak és kizárólag a vakcinával lehet. A sikeres védekezéshez azonnali járványügyi intézkedéseket sürgetnének. Rékassy szerint a nemzetközi példákat kellene figyelembe venni, például Portugáliát, ahol a lakosság 98,5  százaléka a már megkapta első oltását, mégis kötelező a maszk, vagy Olaszországot, ahol munkába járni sem lehet védettségi igazolvány nélkül.

Az igazolvány ellenőrzését és a védettségi kártya szélesebb körben történő kiterjesztését szorgalmazza Rusvai Miklós is. A virológus azt mondta: az oltási kedv azzal, hogy vakcina-bőség van és az „oltás megvéd” már nem növelhető, hiszen ez nem hat már az emberekre. Ha viszont bármilyen vendéglátó egységbe – akár egy vidéki kocsmába is – csak úgy lehetne bemenni, ha védettségi igazolásunk van, az lehet, hogy  pár százezerrel is növelné az átoltottság szintjét – vélekedett Rusvai. Ennek elvi jelentősége is lenne, mert a keleti megyékben (Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Hajdú-Bihar és Bács-Kiskun megye) a legrosszabbak az átoltottsági adatok, és ha ott is többen adatnák be a vakcinát, akkor az oltásellenes, gyanakvó emberek között is népszerűbbé válhatna az oltás – tette hozzá a szakember.

 

*

FRISS:

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője a mai kormányinfón közölte: a kormány döntése szerint a cégek és a vállalkozások jogot kapnak arra, hogy a védőoltást előírják az alkalmazottak számára. Emellett a közösségi közlekedési eszközökön november 1-től kötelező lesz a maszk. Az oltottsági adatokról azt mondta, hogy minden olyan intézkedés szükséges, ami növeli az oltottságot, de minden más védekezési mód csak másodlagos hatékonyságú.

Legnépszerűbb cikkeink