Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Több mint 600 tanár kezd azonnal sztrájkba, ha valamelyiküket retorzió éri

Létrehozva:

Több száz szegedi és Szeged környéki tanár áll ki egységesen: ha valamelyik tanárt retorzió ér vagy kirúgják, akkor azonnal sztrájkba lépnek.

23 szegedi, hódmezővásárhelyi, bordányi, domaszéki és szentesi iskolából eddig összesen 663 tanár írt alá egy közös nyilatkozatot, miszerint elítélik a hatalom megfélemlítési módszereit és közösen sztrájkba lépnek, ha egyiküket kirúgják vagy máshogyan retorzió éri az oktatás jobbá tételéért való kiállása miatt – írja a Hvg.hu.

Nem hagyják, hogy megfélemlítse őket a hatalom

„A leghatározottabban elítéljük a hatalom megfélemlítési módszereit, amivel az oktatásügy jobbá tételéért harcoló kollégáinkat büntetik, megalázó módon fenyegetik, méltatlanul elbocsátják!” – olvasható a nyilatkozatukban.

Mint írják: „Kijelentjük, hogy itt helyben, Szegeden és környékén nem tűrjük, hogy bárkit meghurcoljanak, ha a jelenlegi oktatáspolitikával szemben jogosan és határozottan fellép. Amennyiben ez megtörténne, a nyilvánosság minden rendelkezésünkre álló erejével fogjuk megvédeni kollégáinkat, legyen az óvodai, iskolai, gimnáziumi vagy a szakképzésben dolgozó munkatársunk! Egységesen állunk ki egymásért!”

A nyilatkozatot több más szegedi kollégájával együtt kezdeményező Milodánovics-Hegyi Adrienn szegedi tanár a hvg.hu-nak azt mondta, ez azt jelenti, hogy 300 kollégájukhoz hasonlóan ők is sztrájkba kezdenek és közösen demonstrációkkal hívják fel a figyelmet, ha valakit szankcionálnak az oktatásügyi kiállása miatt.

Hozzátette: a nagyon beszűkített sztrájktörvény ellenére is egyelőre ezt a megoldást választják – például az érettségiztető tanárok a többi órájukban –, de a jövőben más fellépési formákon is gondolkoznak. Mivel a szakszervezetek által meghirdetett gördülő sztrájk lényege, hogy egymásnak továbbadva más-más időpontban tartanak munkabeszüntetést, itt nem ezt alkalmaznák, mert most épp az egyszerre történő kiállás és a szolidaritás a lényeg – jegyzi meg.

A nyilatkozat aláírói kiemelik, hogy egységesen lépnek fel az oktatás bármelyik részterületének a képviseletében az óvodáktól az általános iskolákon át a gimnáziumokig, a Szakképzési Centrumok intézményeitől a tankerületi iskolákig és nem hagyják, hogy megosszák őket.

Csütörtök délutánra pedig élőláncot hirdettek meg a szegedi Dugonics térre, amit Milodánovics-Hegyi elmondása szerint jelentős részben az aláíró pedagógusok szerveznek, minden iskolából, ahol vannak csatlakozók, képviseltetik magukat. A Szegedi Tanárok Együttműködési Platformja (STEP) és a Veritas Virtus Libertas (VVL) nevű hallgatói közösség által meghirdetett akció Facebook-eseménye szerint azon „körbejár az oktatás szabadságának fáklyája” és a beszédek mellett felolvassák a 663 pedagógus nyilatkozatát.

A demonstráció felszólalói közt lesz több tanár, szülő, tanárszakos hallgató, de beszédet mond például Szajbély Mihály, az SZTE Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék alapítója is, aki egyébként Szeged díszpolgára. Ezt követően a résztvevők a tervek szerint azt tervezik, hogy akkor is beszüntetik a munkát, ha nem rúgnak ki senkit, október 27-én ugyanis csatlakoznak a szakszervezetek által meghirdetett országos sztrájkhoz, hogy a nyomásgyakorlást fenntartsák – írja a lap.

Legnépszerűbb cikkeink