Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Banksy-t árverez el Robbie Williams

Létrehozva:

Banksy Girl With Balloon című munkája | Fotó: AFP / Miguel Medina

Robbie Williams árverésre bocsátja tavasszal Banksy három alkotását, köztük a Girl With Balloon (Lány lufival) című képet.

A Sotheby’s március 2-án a brit fővárosban rendezi meg az árverést, amelyen a híres munkákra lehet licitálni.  Az énekes a várakozások szerint több millió fontot kap majd a graffitiművész alkotásaiért. Williams a Girl With Balloon mellett a Kissing Coppers (Csókolózó zsaruk) és a Vandalised Oils (Choppers) (Vandalizált olajfestmények /Helikopterek/) című képeket adja el, amelyek szerinte a művész legjobb munkái közé tartoznak. 

A lufis lány képe először a londoni Waterloo-híd alatt jelent meg 2002-ben. Az alkotás egy változata 2018-ban azért került a figyelem középpontjába, mert a Sotheby’s aukcióján félig ledarálta egy iratmegsemmisítő. Williams változata fém alapra készült, és kikiáltási ára 2 millió font (858 millió forint) lesz. A Kissing Coppers című kép, amely két rendőr szenvedélyes ölelkezését és csókját ábrázolja, először 2004-ben tűnt fel a brightoni Prince Albert Pub külső falán. Az eredeti falfestményt eltávolították, miután több alkalommal is megrongálták. Az énekes egy 2005-ös, vászonra festett változatát vásárolta meg, amely 2,5-3,5 millió fontért (1-1,5 milliárd forintért) kelhet el a Sotheby’s becslése szerint. A Vandalised Oils (Choppers) a békés vidéki tájat felzavaró katonai helikoptereket ábrázol, és egy sorozat része, amelyben Banksy klasszikus olajképekre fest graffitit. Az alkotás szintén 2,5-3,5 millió fontért kelhet el.

A Sky News-nak nyilatkozva Robbie Williams azt mondta. „Banksy munkáinak gyűjtésével egy szélesebb kulturális mozgalom részesévé válik az ember.” Hugo Cobb, a Sotheby’s vezetője hozzátette: ezek a művek egyesítik Nagy-Britannia két legnagyobb sztárja, Robbie Williams és Banksy kulturális örökségét. Szerinte a festmények „fanyarok, ikonikusak, tiszteletlenek és egyediek”, akárcsak alkotójuk és tulajdonosuk. Az alkotásokat a Sotheby’s New Yorkban állítja ki, majd a márciusi árverés előtt világkörüli turnéra indulnak Hongkongtól Londonig.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink