Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Boris Johnson miniszterelnöksége legnehezebb órái elé néz

Létrehozva:

Fotó: Tolga Akmen / AFP

A brit közvélemény a lezárások idején tartott kormányzati bulikról szóló jelentést várja, a kormány egyelőre kitart vezetője mellett.

Sue Gray, a Kabinetiroda főnökének vizsgálatát, amelyet a lezárások idején folytatott partikról készített a Downing Street 10-ben és a Whitehallban teljes egészében szeretné megismerni a brit közvélemény. Boris Johnson még nem látta a jelentést – írja a Guardian, amely hangsúlyozza, hogy a Scotland Yard engedélyezte annak közzétételét. Eddig még sohasem fordult elő, hogy a Scotland Yard vizsgálódott volna arról, hogy a miniszterelnök törvényt sértett-e.

A Downing Street 10 jelenleg bűnügyi helyszín – állapítja meg a Sun című bulvárlap, amely hozzáteszi: Boris Johnsonnak rendőri kihallgatáson kell választ adnia arra, hogy az lezárások idején részt vett-e olyan bulikon, amelyeket ő maga tiltott meg mások számára. A másik nagy bulvárlap, a Daily Mail igyekszik helyére tenni Boris Johnson botrányát: képsorokkal bizonyítja az orosz mozgósítást Ukrajna határán, majd megjegyzi, hogy eközben Londonban Boris Johnson születésnapi bulija a fő téma. A tekintélyes Times arra mutat rá, hogy Boris Johnson az ukrán válsággal nem tud foglalkozni rendőri kihallgatások mellett. A kormányfő hívei azzal próbálják meg leszerelni a tory képviselők lázadását, hogy ha most rendeznének választásokat, akkor azokat a konzervatívok valószínűleg elveszítenék. „Elnöki rendszer felé haladunk, vagyis az új miniszterelnöknek a választók támogatását kellene kérnie” – mondta Jacob Rees-Mogg frakcióvezető, aki kitart Boris Johnson mellett. Szerinte a miniszterelnöki mandátum manapság már sokkal inkább személyhez, mint párthoz kötődik Nagy-Britanniában. Sunak pénzügyminiszter mellett Liz Trusst is esélyesnek tartják arra, hogy átvegye a miniszterelnöki posztot, de a külügyminiszter egyelőre kitart Boris Johnson mellett: „Remek munkát végez, 100%-ig támogatom őt” – nyilatkozta. A bulikról diplomatikusan annyit mondott, hogy közzéteszik a jelentést, de figyelembe veszik a nemzetbiztonsági szempontokat.

HVG / PH

Legnépszerűbb cikkeink