Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Boris Johnson azzal viccelődött kisiskolások előtt, hogy sokat dobna a környezet állapotán, ha az emberek egy részét feletetnék a vadállatokkal

Létrehozva:

Fotó: AFP / Pool / Paul Faith

A brit miniszterelnök szerint a műanyagok újrahasznosítása nem működik.

Boris Johnson felelős miniszterelnökként nemcsak a felnőtteket, hanem a kisebbeket is igyekezett megszólítani, ezért a környezetről és a környezetvédelemről szóló sajtótájékoztatót tartott gyerekek előtt. Johnson a WWF Egyesült Királyságban lévő szervezetének vezérigazgatójával, Tanya Steele-lel beszélgetett, gondolatai között kitért a biodiverzitásra is, majd viccelődve arra, hogy milyen jó megoldás lenne erre, ha „Az emberek egy részét megetethetnénk az állatokkal” – írja az Independent nyomán a Telex.

Gondolatmenetét az előzte meg, hogy Johnson szerint „vissza kell hozni a természetet”, mert az „emlősök és állataink” teszik ki a bolygónk „97 százalékát, míg a vadállatoknak csak 3 százalék maradt”. Johnson erre a szóban forgó problémára látta vicces megoldásnak az emberek megetetését az állatokkal.

A miniszterelnök a műanyaggal kapcsolatos meglátásairól is beszélt, a gyerekek kérdéseire válaszolva azt mondta, szerinte a műanyagok újrahasznosítása „nem működhet”, az „nem megoldás” a globális óceánokat és a tengeri élővilágot fenyegető veszélyekre. Johnson azt mondta, ehelyett „csökkenteni kell a műanyag használatát”. 

Steele erre azt felelte, szerinte csökkentésre és újrahasznosításra is szükség van, a miniszterelnök azonban utóbbit elutasította mondván, az nem működik. A brit Újrahasznosító Egyesület egyik tagja szerint Johnson szavai „kiábrándítóak voltak” és „nem tükrözték a kormány politikáját”.

Johnson nem először kavar indulatokat a mókázásával az Egyesült Királyságban. 

Máricusban, egy Zoom-találkozón például azzal lepte meg meg a konzervatív törvényhozókat, hogy közölte: „Barátaim, a vakcina sikere a kapitalizmusnak és a kapzsiságnak köszönhető”. A BBC szerint a miniszterelnök később visszavonta a Zoom-megbeszélésen tett kijelentéseit. Egy fültanú szerint a megjegyzés a Tőzsdecápák (Wall Street) című filmre utaló vicc volt, Priti Patel belügyminiszter szerint azonban a miniszterelnök nyilván a gyógyszercégek munkájára gondolt.

Legnépszerűbb cikkeink