Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A Covid-leállás nem javított a levegőn

Létrehozva:

Indiában szmog elleni ágyúval javítják a légminőséget | Fotó: AFP / Sajjad Hussein

A koronavírus-járvány első évében sok helyen hetekre leállt a gazdasági élet, de az egyre drámaibbá váló klímaváltozást ez sem állította meg.

A legfontosabb üvegházhatású gáz, a szén-dioxid légköri koncentrációja 2020-ban rekord értékűre emelkedett. A növekedés ráadásul a 2011-2020 közötti évek átlagánál is erőteljesebb volt.

A gazdaság Covid-19 okozta lassulásának semmilyen észlelhető hatása nem volt az üvegházhatású gázok légköri koncentrációjára és növekedési arányára – írja éves közleményében az ENSZ Meteorológiai Szervezete, a WMO.

Csak az újonnan kibocsátott szén-dioxid mennyisége esett vissza 2020-ban: 5,6 százalékkal.

Amíg van emisszió, tovább növekszik a globális hőmérséklet. A szén-dioxid, mely szén, olaj, gáz elégetésével, a cementgyártás és más ipari folyamatok, valamint az erdőirtás nyomán keletkezik, évszázadokon át a légkörben marad – közölték az MTI tudósítása szetint.

A szén-dioxid-koncentráció átlagértéke 2020-ban 413,22 ppm (részecske per millió) volt, ami az iparosodás (1750) előtti szint 149 százaléka. Egy évvel korábban 410,7 ppm volt a sűrűség, a 400 ppm-es határt 2015-ben lépte át a koncentráció.

A szén-dioxid a WMO szerint a legjelentősebb üvegházhatású gáz, a Föld felmelegedésének 66 százalékáért felelős. Az összes üvegházhatású gáz együttvéve átlagosan 1,1 Celsius-fokkal növelte a hőmérsékletet világszerte.

A szervezetnek már vannak 2021-es mérései is, melyek semmi jóval nem kecsegtetnek: a Hawaiin lévő Mauna Loa állomáson a szén-dioxid-koncentráció júliusban 416,96 ppm volt. Tavaly itt 414,62 ppm-et mértek.

Utoljára 3-5 millió éve lehetett ilyen magas a Földön szén-dioxid-koncentráció. Akkoriban a hőmérséklet 2-3 Celsius-fokkal, a tengerszint pedig 10-20 méterrel lehetett magasabb. 

A klíma melegedésének 1,5 Celsius-fokban történő korlátozásához a világnak 2050 és 2070 között klímasemlegesnek kell lennie. Petteri Taalas, a WMO főtitkára felszólította a világ országait, hogy a szombaton Glasgowban kezdődő klímakonferencián szigorúbb klímavédelmi intézkedéseket jelentsenek be. „Nincs vesztegetni való időnk” – mondta.

Legnépszerűbb cikkeink