Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Karácsonyra bezárhat Németország

Létrehozva:

Rendőrök a hannoveri karácsonyi vásáron | Fotó: Julian Stratenschulte / DPA Picture-Alliance via AFP

Az új német kancellár nem zárt ki egy lockdownt a karácsony idejére. Egy lapinterjúban Olaf Scholz azt mondta, nem létezhetnek „vörös vonalak” a járványkezelésben.

Olaf Scholz szerint rugalmasságra van szükség, amikor a Covid-járvány elleni küzdelemben az ellenintézkedéseket mérlegelik. „Nem szabad, hogy létezzenek vörös vonalak, ezt a járvány megmutatta nekünk. Mindig készen kell állnunk arra, hogy újragondoljuk az álláspontunkat, ha a körülmények úgy kívánják” – mondta Scholz a a Bild am Sonntag c. lapnak adott interjújában, amelyet az Euronews idézett.  

„Annak érdekében, hogy a kórházak a sok koronavírusos beteg ellenére elegendő intenzív ágyat tudjanak biztosítani, most sok pénzt bocsátottunk a rendelkezésükre”– nyilatkozta, megemlítve azt is, hogy a szilveszteri petárdázást is azért tiltották be, nehogy a sérült emberek tovább terheljék a sürgősségi osztályokat.

Scholz nem utasította el kategorikusan a karácsonyi lockdownt (teljes lezárást). „A szövetségi kormány és a tartományok most nagyon szigorú intézkedéseket hoztak. Minden nap ellenőrizni fogjuk, hogyan hajtják végre ezeket, és hogy elegendőek-e.” – közölte.

„Egyben akarom tartani az országot. Én az oltatlanok kancellárja is vagyok.” Az eltérő vélemények még nem jelentik az ország megosztottságát – jelentette ki.

„A polgárok túlnyomó többsége be van oltva. Sokan pedig ezt hamarosan megteszik, mert leküzdötték a fenntartásaikat. És azok közül, akik nem oltatják be magukat, nagyon kevesen vannak, akik úgy gondolják, harcias fáklyás felvonulásokkal kell tüntetniük az oltás ellen, és fenyegetniük kell a politikusokat, akik éjjel-nappal a polgárokért dolgoznak.”

Scholz ezzel arra utalt, hogy néhány napja militáns oltásellenes tüntetők, köztük szélsőjobboldaliak, Szászország egészségügyi miniszterének, Petra Koeppingnek a magánlakása elé vonultak fáklyákkal, hogy ott tiltakozzanak a tervezett további szigorítások ellen. A hangosan doboló tömeg zaklatása miatt a politikusnak a rendőrséget kellett kihívnia.

Legnépszerűbb cikkeink