Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Magyarország erdősít, némi kockázattal

Létrehozva:

Nagy István agrárminiszter (középen, b), mellette Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára fát ültet a főváros XIII. kerületében, az Erste Bank székháza mellett, a Magyar Bankszövetség Jótett bank - zöld szív programja keretében tartott faültetéssel egybekötött rendezvényén 2022. március 22-én. | Fotó: MTI / Kovács Attila

Magyarország több mint ötödét borítja erdő. Ezt növelnék 250 000 hektárral a következő nyolc évben – ismertette Nagy István agrárminiszter kedden a Magyar Bankszövetség faültetéssel egybekötött rendezvényén.

Az ország területének csaknem 22 százalékát erdő borítja – mondta Nagy István agrárminiszter, miközben fát ültetett a Magyar Bankszövetség Jótett bank – zöld szív programja keretében tartott rendezvényén. A tervek szerint 250 000 hektárral  növelik az ország erdővel borított területét 2030-ra, ez 27 százalékot tesz majd ki. A most kezdődött a településfásítási program tavaszi ültetési időszaka, amelynek részeként helyi állami erdőgazdaságok erdészeinek segítségével, 364 településen tízezer fát ültetnek el. Az elmúlt két és fél évben az országfásítási programban az új erdők telepítésére benyújtott támogatási kérelmek meghaladták a 42 000 hektárt.
A miniszter szerint ahhoz, hogy valóban zöld bolygót hagyjunk magunk után, méhekre is szükség van. A növényfajok több mint 80 százalékának termése függ a beporzástól. Magyarországon a méhcsaládok száma meghaladja az egymilliót. A méhészek és az erdészek együttműködését példázza a méhlegelő-erdő gondolata, ezért is jelentős a Magyar Bankszövetség tagjainak felajánlása, hogy Aranykaptár néven méhlegelő-erdőt telepítenek Gyulajon.

Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára azt mondta, hogy az erdőtelepítés az összefogásról szól, a közös célban egyaránt magára talál az állam, a bankszektor, a túrázó, az erdei iskola diákja, az erdész, a vadász és a méhész is. A Magyar Bankszövetség 2021 végén indította el a Jótett bank – zöld szív programot. A magyar bankok által az országban ültetett fák darabszáma meghaladja a százhatvanezret. De a túlzott erdőtelepítés árthat is, főleg az élelmiszertermelés szempontjából. Japán és amerikai kutatók figyelmeztetése szerint a nemzetközi élelmiszerárak csaknem 27 százalékkal emelkedhetnek, ha a szántókból csinálnak erdőt.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink