Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Állóháború, sugárzásmérők, NATO-csúcs

Létrehozva:

AZ UKRÁN KATONAI MENTŐSZOLGÁLAT TAGJAI EGY HOLTTESTTEL KIJEV ÉSZAKNYUGATI RÉSZÉN, 2022. MÁRCIUS 22-ÉN | FOTÓ: ARIS MESSINIS / AFP

Miközben egyre inkább állóháborúvá válik az orosz-ukrán konfliktus, több települést napok választanak el a totális humanitárius katasztrófától. A csernobili atomerőmű környékén elhelyezett sugárzásmérők leálltak, a tárgyalások viszont továbbra is folynak a két ellenséges ország között. Íme a legutóbbi történések.

 

→ Kedden orosz tüzérségi támadás érte Kijev Obolony kerületét, egy ember életét vesztette, három megsérült. Brovarit is lőtte az orosz tüzérség. Keleten Pavlohradban egy orosz rakéta megsemmisített egy vasútállomást, 15 tehervagon kisiklott, egy ember meghalt. Az orosz csapatok által megszállt dél-ukrajnai Herszon városában humanitárius katasztrófa fenyeget: a város kritikus élelmiszer- és gyógyszerhiányban szenved. Különösen az újszülöttek és a súlyosan beteg emberek vannak életveszélyben, valamint a városban rekedt száz külföldi egyetemista. Északon Csernyihivben az oroszok lebombáztak egy, a humanitárius célokat szolgáló hidat. A városban nincs víz, sem áram, szintén humanitárius katasztrófa fenyeget.

 

→ Az ukrán vezérkar keddi összesítése szerint eddig hozzávetőlegesen 15 600 orosz katona esett el, mintegy ezer került fogságba. Az ukrán erők megsemmisítettek 101 orosz repülőgépet, 125 helikoptert, három hadihajót, 520 harckocsit és 1577 egyéb páncélost.

 

→ Tűzszünetről sikerült megegyezni a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében. A civileket kilenc humanitárius folyosón keresztül próbálják meg kimenekíteni szerda reggel, helyi idő szerint kilenc órától. A Mariupolból kivezető folyosó biztonságának garantálásáról továbbra sem született egyezség. A stratégiai jelentőségű várost több mint százezren szeretnék elhagyni, de a 10-20 kilométeres evakuációs folyosók busszal nem, csak személyautóval vagy gyalogosan járhatóak. Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes beszámolt arról, hogy donyecki szakadárok Mariupol közelében elfogtak egy evakuáló konvojt az ukrán katasztrófavédelem munkatársaival együtt.” Arra nem tért ki, hányan kerültek fogságba. Ukrajna azzal vádolta meg az orosz erőket, hogy 15, Mariupolba humanitárius felszerelést szállító segélymunkást raboltak el. Zelenszkij ukrán elnök szerint az elmúlt két hétben több mint százezer tonna humanitárius segély érkezett Ukrajnába, ezek közül semmi sem jut el Mariupolba. Az Ukrajnába érkező segélyek gyűjtésére a help.gov.ua címen hoztak létre online platformot. 

 

→ Az orosz csapatok kifosztottak és megsemmisítettek egy nukleáris hulladék kezelésével foglalkozó laboratóriumot Csernobilban, erről az ukrán hírügynökség számolt be. Az ukrán nukleáris hatóságok hétfőn arra figyelmeztettek, hogy a csernobili atomerőmű környékén elhelyezett sugárzásmérők leálltak. 

 

→ Ferenc pápával egyeztetett Volodimir Zelenszkij kedden: „Megköszöntem Őszentségének a határozott állásfoglalását a háború ellen, és az imáit Ukrajnáért.” Az ukrán elnök megerősítette, hogy szívesen fogadnák a katolikus egyházfőt a háború sújtotta országban. 

 

→ Kedd esti beszédében Zelenszkij megerősítette, hogy továbbra is minden szinten próbálják békére kényszeríteni Oroszországot: „Napról napra folynak a tárgyalások. Nagyon nehéz, néha egészen botrányos, de lépésről lépésre haladunk előre.” Az ukrán elnök megköszönte a nemzetközi közvetítők munkáját, valamint mindazokét, akik igyekeznek eljuttatni a valóságot Oroszország felé.

 

→ Csúcstalálkozót tartanak a nyugati nagyhatalmak csütörtökön Brüsszelben. A NATO, a G7-ek és az EU csúcstalálkozóján várhatóan további szankciókat hoznak Oroszországgal szemben, valamint szigoríthatják a már meglévőket. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videókapcsolattal fog részt venni a rendkívüli NATO-csúcson. A megbeszélésekre ugyancsak Brüsszelbe érkezik Joe Biden amerikai elnök, azt követően pedig európai partnereivel fog tárgyalni.

 

→ Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nem zárta ki nukleáris fegyverek használatát, ám csak abban az esetben alkalmaznák azokat, ha az orosz állam létezése kerülne veszélybe. Erről kedden beszélt a CNN amerikai hírtelevíziónak. Peszkov azt is elmondta, hogy az oroszoknak bizonyítékaik vannak arról, hogy az USA „biológiai laborokkal kapcsolatos programokat működtet az Oroszországot övező különböző államok, így a többi között Ukrajna területén is”. Miközben a nemzetközi megállapodások értelmében Oroszország 2017-ig megsemmisítette a saját biológiai és vegyifegyver készletét. Állítása szerint a hadművelet az előzetes célkitűzéseiknek és terveiknek megfelelően alakul. Dmitrij Peszkov szerint „pár évtizede próbáljuk aggodalmainkat tolmácsolni a világnak, az Európának és az Egyesült Államoknak, de senki sem hallgatott meg minket”. Elmondta, hogy Putyinnak az a szándéka a háborúval, „hogy rávegye a világot, hogy végre meghallja és megértse aggodalmainkat”.

 

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink