Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Globális élelmiszerhiány várható

Létrehozva:

EGY UKRÁN GAZDA GOLYÓÁLLÓ MELLÉNYBEN DOLGOZIK VETÉS KÖZBEN | FOTÓ: DMITRO SZMOLIJENKO – NURPHOTO – AFP

Több évre szóló élelmezési válsággal néz szembe a világ, mivel az ukrajnai háború megszakítja a mezőgazdasági termelést, és felfelé hajtja az alapvető termények világpiaci árát, figyelmeztet David Beasley, az ENSZ Élelmezési Világprogramjának vezérigazgatója.

A várható globális élelmiszerhiányról francia és uniós tisztségviselők római egyeztetése után nyilatkozott Beasley, amely során az élelmiszerellátás biztonságát igyekeztek szavatolni. „Nincs idő halogatásra” – fogalmazott hozzászólásában Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter, aki hangsúlyozta, hogy a világ országainak össze kell fogniuk a globális élelmiszerválság megoldására. David Beasley szerint 8-9 milliárd dollárra lenne szüksége, hogy megbirkózzanak a globális élelmiszerválsággal. Jelenleg 280 millió embert fenyeget éhínség, „ez az egész világ gondja”, szögezte le.

A nyugati országok súlyos gazdasági szankciókat rendeltek el Oroszországgal és a vele szövetséges Fehéroroszországgal szemben a február 24-én megindított ukrajnai háború miatt. Az amerikai kormány már 2021 augusztusában szankciós listára helyezett több fehérorosz céget, köztük a szalihorszki Belaruszkalijt, amely a világ káliumalapú műtrágya-termelésének több mint 15 százalékát adja. A szankciókat 2021 decemberében kiterjesztették a káliumalapú fehérorosz műtrágyák exportjával foglalkozó BKK cégre is. 

Az Európai Unió május 8-án hatályba lépő ötödik szankciós csomagja egyebek között megtiltja európai vállalkozásoknak orosz műtrágya behozatalát. Ugyanakkor nem helyezte tiltólistára sem a Belaruszkalijt, sem a BKK-t, de betiltotta káliumklorid behozatalát Fehéroroszországból. Litvánia pedig felfüggesztette területén keresztül a fehéroroszországi káliumalapú műtrágyák tranzitját.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök arra számít, hogy a nyugati országok kénytelenek lesznek Oroszországból és Fehéroroszországból műtrágyát importálni az általuk bevezetett büntetőintézkedések ellenére.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink