Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Még tart a háború, de vannak visszatérők

Létrehozva:

MARIUPOL EGY FŐÚTJÁN CIVILEK SÉTÁLNAK | FOTÓ: ALEXANDER NEMENOV – AFP

Fogolycserét javasol az ukrán elnök, az elfogott Medvedcsukot adná ukrán hadifoglyokért. Vélhetően vegyi fegyvert vetettek be Mariupolban az oroszok, az ostrom alatt képtelenség kivizsgálni a helyzetet. Helyzetjelentés az orosz–ukrán háborúról.

  • Átadná Oroszországnak Viktor Medvedcsuk oroszbarátként számon tartott ukrán vezető politikust Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „cserébe azokért a fiainkért és lányainkért, akik orosz fogságban vannak”. A Forbes magazin szerint Medvedcsuk a 12. leggazdagabb ember volt Ukrajnában 2021-ben. Személyes kapcsolatok fűzik Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, aki Medvedcsuk egyik lányának a keresztapja. Medvedcsukot nemrég kapták el, mivel a háború kezdete óta szökésben volt.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és a fegyveres erők vezetése keresi a lehetőséget, hogy segítsen az ukrán katonákon, akik másfél hónapja harcolnak Mariupolért az orosz csapatok ellen. A Mariupolban szolgáló ukrán haditengerészek már hétfőn nyilvánosságra hozták, hogy fogytán vannak a lőszerrel és élelmiszerpótlás sem érkezik a városba.
  • Szerhij Orlov, a mariupoli polgármester helyettese azt állította, hogy az orosz erők vegyi támadást hajtottak végre városa ellen: „További részletekkel nem szolgálhatunk, de a hadsereg megerősítette, hogy ez megtörtént”. Az ukránok mégsem tudják százszázalékos biztonsággal kijelenteni, hogy az orosz erők vegyi fegyvereket vetettek volna be Mariupolban, mert lehetetlen rendes vizsgálatot lefolytatni erről egy ostrom alatt álló városban.
  • Pavlo Kirilenko, Donyeck megyei kormányzó közlése szerint a blokád alatt lévő Mariupolban az orosz hadsereg tevékenysége miatt 20-22 ezren haltak meg. A kulcsfontosságú kikötővárost március eleje óta tartják körbezárva az orosz erők. Kirilenko elmondása szerint az orosz csapatok már második napja nem engednek ki a városból egyetlen polgári személyt sem. 
  • A német szövetségi elnök, Frank-Walter Steinmeier végül nem látogat Kijevbe, mert nem szívesen látják ott. Kijev Németország képviseletében inkább Olaf Scholz kancellárt várja, mivel ő a végrehajtó hatalom feje, és ő tud konkrét döntéseket hozni a segítségnyújtásban. Ukrajna nehézfegyvereket kért Németországtól, de Scholz kancellár nem akart eleget tenni a kérésnek, ő a közös európai uniós segítségnyújtást támogatja.
  • Eddig 870 ezer ukrán háborús menekült tért vissza a hazájába az ukrán határőrség szóvivője szerint. „Nem tudnak tovább külföldön maradni” – mondta a szóvivő. „Készek hazatérni a hazájukba és itt is akarnak maradni.” Az orosz csapatok március végén visszavonultak Ukrajna északi részéről, hogy az ország keleti felére összpontosítsák erőiket. Az ENSZ adatai szerint a háború kezdete óta 4,6 millió ember menekült el Ukrajnából, és további hétmillióra becsülik azok számát, akik az ország más, biztonságos térségeiben próbáltak menedéket találni.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink