Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

NATO-harccsoport alakul Romániában

Létrehozva:

BELGA ÉS ROMÁN NATO-DIPLOMÁCIAI TALÁLKOZÓ SZERDÁN BUKARESTBEN | FOTÓ: PHILIP REYNAERS – BELGA – AFP

A NATO keleti szárnyának megerősítéséről és az orosz energiaforrásoktól való függetlenedésről tárgyalt kedden Bukarestben Alexander De Croo belga miniszterelnök a román államfővel. Továbbá Klaus Iohannisszal szerdán meglátogatják a NATO kötelékében Romániába vezényelt belga katonákat.

Klaus Iohannis egyeztetésük eredményeiről beszámolva elmondta, hogy mielőbb gyakorlatba kell ültetni a legutóbbi rendkívüli NATO-csúcstalálkozón hozott döntéseket, és különösen fontosnak nevezte a romániai NATO-harccsoport megalakítását. A román álláspont szerint fel kell gyorsítani a NATO keleti szárnya védelmi és elrettentő képességének a megerősítését. A román elnök szerint a NATO-nak új stratégiára van szüksége, amely világosan kimondja, hogy Oroszország jelenti a legfőbb fenyegetést a tagállamok biztonságára.

Iohannis kifejtette Románia energiapolitikai terveit, miszerint a országa megújuló energiákba, és a cernavodai atomerőmű bővítésébe kíván befektetni, és viszonylag rövid idő alatt kis, moduláris atomerőműveket is szeretne telepíteni. „Ha más országoknak más a megközelítésük, mi ezt tiszteletben tartjuk. Nem hiszem, hogy hasznos lenne európai szinten megszabni, hogy az energetikai csomag hogyan álljon össze, hiszen minden országnak mások az érdekei és a lehetőségei” – jelentette ki a román elnök.

Alexander De Croo belga miniszterelnök elmondta, hogy országa az atomerőművek üzemidejének meghosszabbítására készül. Az energiaforrások diverzifikálását, és az orosz energiaforrásoktól történő tudatos függetlenedést tartotta szükségesnek, hozzátéve, hogy utóbbi csak lépésről-lépésre lehetséges, de erős kényszerítő hatást gyakorol majd az orosz gazdaságra. Meglátása szerint a nukleáris energiáról nem lehet lemondani Európában, ez része az energiacsomagnak, és Belgium további befektetésekre készül ezen a területen.

A két ország NATO-partnerségére utalva a belga miniszterelnök megerősítette: „Az önök határa a mi határunk is, és közösen fogjuk megvédeni”.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink