Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Húszezer katonát vezényel az orosz határra a NATO

Létrehozva:

Tizenhárom tagország több mint húszezer katonája vesz részt a NATO hadygyakorlatán, amely hétfőn kezdődött Finnország, Norvégia és Svédország északi részén.

Nagyjából négyezer katonát küldött a norvég vezetésű Nordic Response 2024-re a NATO friss tagállamának számító Finnország, ami az ország történetének legnagyobb részvételét jelenti külföldi hadgyakorlaton – írja az AP nyomán a Szabad Európa.

„Finnország először vesz részt NATO-tagként a szövetség kollektív védelmi hadgyakorlatában”

– húzta alá közleményében a finn hadsereg.

Az Oroszországgal 1340 kilométernyi közös határral rendelkező Finnország némi huzavona után tavaly áprilisban csatlakozott a NATO-hoz, körülbelül egy évvel az ukrajnai háború kirobbanását követően. A hagyományos semlegességét szintén feladó, szomszédos Svédország a csaknem két évig elhúzott ratifikációs folyamat törökországi, majd magyarországi lezárulása nyomán hamarosan hivatalosan is tag lehet, nagy valószínűséggel már márciusban.

A hidegháború után Helsinki és Stockholm is erős kapcsolatokat épített ki az észak-atlanti szövetséggel, a közvélemény azonban ellenezte a belépést egészen az ukrajnai orosz invázió megindításáig.

A NATO hosszú ideje Norvégia arktiszi területein, szélsőséges időjárási körülmények közepette tartotta meg kétévente a Cold Response nevű hadgyakorlatát. A bővítéssel azonban ennek területét kiterjesztik az újonnan belépő skandináv országokra.

A március 15-ig tartó manőverekben Belgium, Dánia, az Egyesült Államok, Finnország, Franciaország, Hollandia, Kanada, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Spanyolország és Svédország vesz részt.

A katonák nagyjából fele szárazföldi, míg a másik fele tengeri és légi műveleteket fog végrehajtani több mint ötven tengeralattjáróval és hadihajóval, továbbá legalább ugyanennyi harci, szállító és megfigyelő repülőgéppel és helikopterrel.

Elsősorban az északi térség védelmére fognak fókuszálni a norvég légierő egyik magas rangú illetékese, Tron Strand dandárparancsnok szerint.

„Képesnek kell lennünk az ellenállásra és arra, hogy megállítsunk bárkit, aki megpróbálja megsérteni a határainkat, az értékeinket, a demokráciánkat”

– szögezte le.

„A jelenlegi európai biztonsági helyzetben a hadgyakorlat nagyon helyénvaló, fontosabb, mint valaha”

– tette hozzá.

Honlapján a NATO az északi területek fontosságát, stratégiai elhelyezkedését emelte ki.

A Privátbankár azt írja, hogy

Oroszország a bejelentésre reagálva „ellenlépéseket” helyezett kilátásba.

(Kiemelt képünk: Finn tartalékosok katonai gyakorlaton vesznek részt a Santahamina katonai bázison Helsinkiben, Finnországban 2023. március 7-én. Fotó: Alessandro RAMPAZZO / AFP)

Legnépszerűbb cikkeink