Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Újabb milliárdok meglévő nagyberuházásokra

Létrehozva:

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (b2), Tomislav Momirovic szerb építésügyi, közlekedési és infrastruktúráért felelős miniszter (b4), Csi Ta-jü, Kína budapesti nagykövete (b3), Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója (b5), valamint Font Sándor (b) és Bányai Gábor (b6) fideszes országgyűlési képviselők a Budapest-Belgrád vasútvonal korszerűsítésének kiskunhalasi alapkőletételén 2021. október 15-én. | Fotó: MTI / Rosta Tibor

További összegeket fordít az állam néhány, már elindított nagyobb beruházásra, így többek között s Budapest–Belgrád vasútvonal és a budapesti atlétikai stadion környékére.

A kormány többletforrásokat biztosít a Budapest-Belgrád vasútvonal engedélyezési eljárásánál korábban felmerült települési igényekre, adta hírül a Magyar Közlöny. A HÉV a kínai nagyberuházás miatt Délegyházáig, valamint Kunszentmiklós-Tassig közlekedik majd, és a vasúti forgalom is megnövekszik, összhangban a Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégiával. 

Csökkenteni kell a zajt és növelni a parkolóhelyek számát a vonal menti agglomerációs településeken élők érdekében. Az eddigi terveken felül újabb 240 parkolóra, 300 kerékpártárolóra lesz szükség a Soroksár-Kunszentmiklós-Tass szakaszon. A különböző fejlesztések előkészítésére a kormány idén 200 millió, jövőre 800,4 millió, 2024-ben 900,45 millió, 2025-ben pedig 733,366 millió forintot ad. 

Az Orbán-kormány a Külügyi és Külgazdasági Intézet és a Magyar Diplomáciai Akadémia felújításának támogatásáról is döntött. A Beruházási Ügynökség 2 milliárd 518 millió forintot költhet e célra. A Ferencvárosi Szabadidő- és Sportparkba tervezett, új Nemzeti Atlétikai Központ melletti szabadtéri atlétikai edzőpályákra, és az azokhoz kapcsolódó sport- és egyéb létesítményekre 24 milliárd 552 millió forintot biztosít a kormány. Egyúttal felhívta az emberi erőforrások miniszterét, hogy készítsen előterjesztést a 2023. évi WA Atlétikai Világbajnokság sikeres megrendezése és a Nemzeti Atlétikai Központ megvalósítása érdekében a beruházással létrejövő vagyonelemek üzemeltetésére, az üzemeltetőre.

24.hu / PH

Legnépszerűbb cikkeink