Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Kriptomenyországba költözik a bitcoin-család

Létrehozva:

Fotó: Didi Taihuttu

Portugáliában, Európa kripto-adóparadicsomában telepedik le a holland bitcoin-család, akik 2017-ben a házukat és minden vagyontárgyukat pénzzé tették, bitcoinba fektették, és azóta utazgatnak három gyerekükkel a világ körül.

Már 40 országban jártak, de most megtalálták új otthonukat a világ egyik olyan országában, ahol nem csak kellemes az időjárás és békések, befogadóak az emberek, de nem is adóztatják meg a – más országokban szerzett – kriptojövedelmet. Uniós állampolgárként a letelepedéshez nincs is szükségük különleges engedélyre, csak vesznek vagy bérelnek itt egy házat maguknak. “Ez egy csodálatos bitcoin-paradicsom” – mondta az amerikai CBS hírcsatornának a 43 éves családfő, Didi Taihuttu, a hosszú hajú, tetovált pénzügyi tanácsadó és “bitcoin-próféta”. Akkor fektetett be az üzletbe, mikor egy bitcoin ára csupán 900 dollár volt, ami mára felkúszott 41 ezer dollárra. Volt már gazdagabb is, mikor tavaly novemberben a bitcoint még 69 ezer dolláron váltották, de még most sem panaszkodhat. Senkinek nem árulja el, mennyi most a kriptovagyona, amit a hackerektől is igyekszik biztonságban tartani, a világ különböző pontjain, titkos hardver pénztárcákban tárolva a virtuális pénzét. 

Nem csak a bitcoingyűjtők számára ideális célország Portugália, az elmúlt évtizedben 40 százalékkal nőtt az ide kivándorlók száma, és a világjárvány csak növelte azok számát, akik itt rendezték be a home office-t. Taihuttu nővére és fivére is erre készül, hamarosan követik testvérük példáját, és majd együtt utazgatnak, mint egy nagy, szerető Bitcoin-család. 

Az amerikai bitcoin-mágnások is sorra hagyják el az őket a részvényesekhez hasonlóan magas, akár 20-37 százalékos nyereségadóval sarcoló Egyesült Államokat, ám ők inkább Puerto Rico és El Salvador felé veszik az irányt. Már működnek olyan szolgáltató cégek, amelyek ezekbe az országokba árulnak “útlevelet”, vagyis elintézik a zökkenőmentes áttelepedést a kriptomilliomosoknak, akiknek kemény magjára máig jellemző a rendszerkritikus szemlélet, és kikérik maguknak, ha egy állam le akarja fölözni a befektetéseiket.

Legnépszerűbb cikkeink