Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Lemondott a Kétfarkú Kutya Párt vezetősége

Létrehozva:

Kovács Gergely, Döme Zsuzsanna társelnökkel együtt lemondnak a a Kétfarkú Kutya Párt vezetéséről.

A Kétfarkú Kutya Párt tagsága nem értett együtt azzal, hogy Kovács Gergely polgármester legyen a XII. kerületben és kutyapártos legyen a testületben a képviselők fele. Ezek után vasárnap a Kétfarkú Kutya Párt bejelentette, hogy Kovács Gergely pártelnök a belső viták nyomán mégsem indul a polgármesteri posztért a XII. kerületben. A 24.hu úgy értesült, hogy Kovács zárt körben közölte: Döme Zsuzsanna társelnökkel, ferencvárosi alpolgármesterrel együtt lemondanak a párt vezetéséről.

Egy zárt Facebook-csoportban Kovács a döntést azzal indokolta, teljesen mást gondolnak a párt jövőjéről, mint a többség. Számára ez derült ki abból, hogy a tagság nem támogatta a részvételét a hegyvidéki ellenzéki előválasztáson. Kovács időközben a Telexnek megerősítette, hogy Dömével együtt lemondanak a társelnöki pozícióról.

Elmérgesedett a vita a Kétfarkú Kutya Párt tagságában

„Lett volna egy tök jó lehetőség rá, hogy én polgármester legyek, és kutyapártos legyen a testületben a fele képviselő, ez részben előválasztáson dőlt volna el, ami szerintem simán nyerhető lett volna. Sajnos ezt a kutyapárt többsége nem támogatta” – írta Kovács Gergely. „Annak meg semmi értelme, hogy mi is meg az ellenzék is elinduljunk, mert akkor simán nyerne mindent itt a Fidesz, úgyhogy akkor mi inkább nem indulunk a kerületben semmilyen formában” – tudatta a döntést a hegyvidéki szervezet. Az erről szóló belső vita elmérgesedett, Kovács egyenesen „habzó szájú üvöltözésről” írt a lemondását bejelentő bejegyzésében.

A Kutyapártot 2006-ban alapították, 2014-ben jegyezték be pártként. Kovács Gergely azóta volt az elnöke. Kovács erről az időszakról nemrég úgy nyilatkozott, szerinte a Kutyapártot nagyjából 2016 óta nem lehet viccpártnak nevezni, mert akkor „nyitották ki a pártot, hogy jöjjön, aki akar”, és azóta sok energia megy el arra, hogy a hozzájuk jelentkező „passzivistáknak” megteremtsék a lehetőséget arra, hogy tudjanak csinálni valami értelmes dolgot. Szerinte azóta működnek szervezetként. A pártnak körülbelül hetven tagja van, és jelentkezett hozzájuk 8000 passzivista, akiknek körülbelül a háromnegyede vált be.

A párt indul a júniusi EP-választáson, listájukat Le Marietta, az Átlátszó egykori újságírója, a főpolgármesteri hivatal részvételiséggel foglalkozó osztályának létrehozója vezeti, a második helyen pedig a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból polgári engedetlenség miatt két éve kirúgott Törley Katalin áll. A harmadik helyen a párt alelnöke, Juhász Veronika áll.

Az önkormányzati választáson is indulnának a tervek szerint. A nemrég átírt új választási rendszer szerint fővárosi listát az a párt állíthatna, amelyiknek legalább három kerületben van polgármesterjelöltje, vagy főpolgármester-jelöltet indít. Kovács Gergely korábban bejelentette, hogy főpolgármester-jelöltje nem lesz a Kutyapártnak. Miután pedig Kovács visszalépett a polgármester-jelöltségtől, így a pártnak jelenleg két kerületben van jelöltje.

(Fotó: Szakál Szebáld / Pesti Hírlap)

Legnépszerűbb cikkeink