Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Oscar-díjat nyert Mihalek Zsuzsa berendező

Létrehozva:

Mihalek Zsuzsa, a Szegény párák díszletberendezője elnyerte az Oscar-díjat a legjobb produkciós tervezés kategóriában Shona Heath és James Price brit látványtervezővel együtt a 96. Oscar-díjátadó ceremónián.

Az Oscar-díjat Mihalek Zsuzsa nevében is Shona Heath és James Price vette át a Dolby Színház színpadán. Az Alasdair Gray skót író regénye nyomán Jórgosz Lánthimosz rendezésében Magyarországon forgatott, a stáb kétharmada magyar volt. Mihalek Zsuzsa is így került bele a projektbe, bár az 1988 óta a filmszakmában dolgozó, tapasztalt filmes berendezőként, nem ez az első nagy nemzetközi filmje, amelynek a látványvilágáért részben ő felelt. Szegény párákat 11 Oscarra jelölték. A Frankenstein-variáció tavaly a velencei filmfesztiválon debütált, ahol a legjobb film és rendezés díját is megkapta.

Mihalek Zsuzsa februárban a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) díját is elnyerte munkájáért.

Mihalek Zsuzsa nem vett részt az Oscar-gálán

Mihalek Zsuzsát mindenki hiányolta Hollywoodban és bár nem vett részt a díjátadón, a neve a hivatalos eseményeken sokszor elhangzott, és kollégái a színpadon méltatták szaktudását, ízlését:

„Zsuzsa az első perctől kezdve velünk volt a csapatban, kiváló szakember. A munka kezdetkor megkapta a hatalmas dossziékat tőlünk a bútortervekkel, amelyeket azonnal interpretált és sajátjának érzett. Azt hiszem, hogy egy kicsit Zsuzsa ízlése alakította ki a Szegény párák végleges képi világát. Behozott a filmbe személyes tárgyakat. Például, amikor Dunken felfedezi Bella hálószobáját és felemel a földről egy babát, az Zsuzsa saját babája volt. Sőt, a Bella ágya is Zsuzsa gyűjteményéből származik”

– monda Shona Heath.

Bár sokan szokatlannak tartják, hogy a magyar filmes nem utazott ki a világ legnagyobb díjátadójára, a kollégáit ez nem érte váratlanul:

„Sajnáljuk, hogy Zsuzsa nincs itt velünk most Los Angelesben, de őszintén, ezen nem lepődtem meg” – árulta el James Price, és magyarázatként hozzátette:

„Zsuzsa személyiségéből adódik, hogy szeret inkább a háttérben maradni, visszahúzódó szakember. Sokáig hezitált azon, hogy eljöjjön-e a gálára. Többször beszéltünk erről. Végül úgy döntött, hogy nem szeretne részt venni az Oscaron, mert egy ilyen esemény nem igazán az ő közege.”

Tarolt az Oppenheimer

Az idei legnagyobb győztes az előzetes várakozásoknak megfelelően az Oppenheimer lett, Christopher Nolan filmje a 13 jelölésből összesen hetet váltott díjra – írja a 24.hu. Az atombomba atyjának is nevezett Robert Oppenheimer megformálásáért Cillian Murphy vihette haza első Oscar-díját a legjobb férfi főszereplő kategóriában – ezzel ő az első ír Oscar-díjas is. De nemcsak ő örülhet az első szobrocskának, meglepő módon maga Nolan is most kapott először díjat, ezúttal viszont rögtön kettőt is: a legjobb rendezői díj mellett a legjobb film kategóriában is az Oppenheimer nyert. Sőt, a legjobb férfi mellékszereplő díjat elnyerő Robert Downey Jr.-nak is ez az első Oscarja, bár már kétszer is izgulhatott a jelöltek között.

A nyáron még hatalmas küzdelemnek tűnő Barbenheimer-rivalizálás az Oscar-gáláig nem tartott ki: a Greta Gerwig által rendezett Barbie a nyolc jelölésből csak egyetlen díjat vitt haza: a legjobb eredeti betétdal a What Was I Made For lett. Ezzel történelmet írtak az alkotók, Billie Eilish és Finneas O’Connell, ők ugyanis a legfiatalabb művészek, akik már két Oscart tudhatnak magukénak. A 22 éves énekesnő és négy évvel idősebb bátyja 2022-ben a James Bond betétdalával, a No Time To Die-al már szerzett egy díjat. Ha díjesőt nem is, az este legnagyobb buliját a Barbie-nak és Ryan Goslingnak köszönheti az amúgy eléggé langyos gála, hiszen a színész Slash-sel jelent meg a színpadon, és rózsaszín jelmezben, Gerwiget és Margot Robbie-t megénekeltetve táncolta végig az I’m Just Kent.

(Kiemelt képünk: ROBYN BECK / AFP)

Legnépszerűbb cikkeink