Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

(Fél)hazai animáció az Oscar előterében

Létrehozva:

Turai Balázs a kortárs magyar animáció egyik megkerülhetetlen figurája, aki szórakoztatóan és szókimondóan reflektál a hazai politikai és társadalmi problémákra. Amok című új filmje a világ legrangosabb animációs fesztiválján aratott sikert.

A 2010-es évek elején indult a magyar animáció második aranykora: Bucsi Réka Symphony no 42. című MOME diplomafilmje Oscar-shortlistre jutott, Vácz Péter Nyuszi és Őz című, szintén MOME diplomamunkája pedig több mint 125 díjat hozott el.

A magyar animáció azóta is szárnyal. A legutóbbi óriási eredmény Turai Balázs Amok című kisfilmjének francia díja: még csak júniusban kezdte a fesztiválkörútját, és máris elnyerte a legjobb rövidfilmnek járó Kristály-díjat a világ legnagyobb presztízsű animációs fesztiválján, az Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon. A díj Oscar-kvalifikáló, vagyis az Amok nevezhetővé vált a jövő évi Oscarra. 

A 14 perces, dialógus nélküli animáció főszereplője egy férfi, aki autóbalesetben elveszti barátnőjét, megnyerő küllemét és kiegyensúlyozott lelkivilágát, majd elkezdi követni egy groteszk törpe, aki előhozza addig ismeretlen, elnyomott oldalát.

A román-magyar koprodukcióban készült filmet ugyan itthoni szakemberek készítették (a zenéjét a francia Benjamin Efrati szerezte), de financiális támogatást a román Safe Frame nevű VFX cégtől kapott, miután többször is elutasította a Nemzeti Filmintézet a projektet.

Turai Balázs az egyik legmarkánsabb és legizgalmasabb kortárs magyar alkotó, rendkívül egyedi látványvilágú, színekben tobzódó filmjei hemzsegnek a társadalomkritikától, a groteszk teremtményektől, a humortól és az abszurd szituációktól. A posztapokaliptikus Róma bukása című filmje a világvége után, egy búra alatt élő család mikroéletét mutatja be, melyben nemcsak a környezeti katasztrófára és a nemi szerepek eltorzítására reflektál, hanem a magyar politikai rendszert is kiforgatja. 

Ez utóbbiban a falig megy a Candide című sorozatban (társalkotók: Kreif Zsuzsanna, Bera Nándor), mely Kovásznai György ötletét viszi tovább és adaptálja Voltaire klasszikusát kortárs közegre. Nem szemérmeskednek, bátran véleményt formálnak politikáról, vallásháborúról, a social média hatásáról, az eltechnicizált társadalomról, mindezt rendkívül szórakoztató és elgondolkodtató formában.

Ezt már csak a Partizán számára készült Oligarchia mini websorozat szárnyalja túl, melyben Turai és társai a hazai aktuálpolitikának tartanak görbe tükröt, melyben a magyar hatalmi rendszer karikatúrája groteszk valósággá deformálódik.

Herczeg Zsófi

Legnépszerűbb cikkeink