Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Megjelent a stratégiai gyógyszerlista

Létrehozva:

Minden egészségügyi intézményben kötelezően rendelkezésre kell állnia ezeknek gyógyszereknek. Mutatjuk mit jelent ez.

Megjelent a Magyar Közlönyben a belügyminiszter rendelete a stratégiai gyógyszerlistáról. Annak mellékletében 312 olyan stratégiai gyógyszerhatóanyagot sorolnak fel, amelyek szükségesek a magyarországi betegellátás biztonságos fenntartásához. Pintér Sándor döntése értelmében a stratégiai gyógyszerhatóanyagokat tartalmazó termékekből a nagykereskedőknek folyamatosan rendelkezniük kell a megelőző 12 hónapban értékesített mennyiség 1/12 részét elérő készlettel.

A lista azokat a gyógyszereket tartalmazza, amelyeknek minden egészségügyi intézményben kötelezően rendelkezésre kell állnia

Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központnak (NNGYK) a honlapján kell majd  közzétennie a hatóanyaghoz tartozó, magyarországi forgalomban lévő gyógyszereket. „SH” jelzéssel kell jelölni a Magyarországon előállított gyógyszereket, „S” jelzéssel a magyarországi gyártóhellyel rendelkező gyártók gyógyszereit. Pintér Sándor belügyminiszter hétfőn megjelent rendelete a kihirdetését követő 60. napon lép hatályba, az  NNGYK közleményének pedig a rendelet hatálybalépését követő hónap első napján kell megjelennie.

A közzétett anyag alapján a rendelet mellékletben tartalmazza majd a magyarországi betegellátás biztonságos fenntartásához szükséges stratégiai gyógyszerhatóanyagok körét. Az ezen gyógyszerhatóanyagokat tartalmazó termékekből a nagykereskedőknek folyamatosan a megelőző 12 hónap során értékesített mennyiség 1/12 részét elérő készlettel kell rendelkeznie. Az NNGYK honlapján közleményben közzéteszi a melléklet szerinti listán szereplő hatóanyaghoz tartozó, magyarországi forgalomban lévő gyógyszereket és jelzi a Magyarországon előállított gyógyszereket és a magyarországi gyártóhellyel rendelkező gyártók gyógyszereit – írja a HGYSZ.

A gyógyszerlistára azért volt szükség, mert korábban a gyógyszertárakban megtagadhatták egyes gyógyszerek elkészítését anyagi okokra hivatkozva.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: needpix)

Legnépszerűbb cikkeink