Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Pintér Sándor meneszti a debreceni akkumulátorgyár ügyében kritikus szakvéleményt adó vízügyest

Létrehozva:

Kincses Dánielnek egy hónappal azután kell távoznia a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság éléről, hogy a területileg illetékes vízügyi hatóság kritikus szakvéleményt adott a Debrecenbe tervezett kínai CATL-beruházásról

Kincses Dániel igazgató a napokban tudta meg, hogy a vízügy területét is felügyelő belügyminiszter, Pintér Sándor felmenti a pozíciójából – írja a 24.hu. A felmentett igazgató a lapnak megerősítette a TIVIZIG-ben tényként kezelt információt. Mint mondta, váratlanul érte a felmentés híre, ám mivel hivatalosan, azaz írásban még nem kapott értesítést a döntésről, ezzel kapcsolatban nem nyilatkozhat.

Mint a lap emlékeztet rá: a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) februárban készült el a CATL leendő debreceni akkumulátorgyárának környezethasználati engedélyeztetési eljárásához szükséges hatósági szakvéleményével, amelyet meg is küldött a Hadú-Bihar Vármegyei Kormányhivatalnak. A hétoldalas dokumentumban azt írták, hogy a létesítmény – amely ha teljes méretében megvalósul, várhatóan Magyarország legnagyobb vegyipari üzeme lesz – vízgazdálkodási szempontból több helyen is áttervezésre szorul. A dokumentum legsúlyosabb megállapítása az volt, hogy Debrecennek az újonnan megjelenő ipari vízigények miatt koncepcionálisan kell átalakítania a teljes városi ivóvíz-, szennyvíz- és csapadékhálózatot, mert az eddigi rendszer néhány év múlva már nem fogja bírni a terhelést.

A szakvéleményt Kincses Dániel írta alá.

A lap Kincses menesztéséről, annak időpontjáról és indokáról megkérdezte a Belügyminisztériumot is, ám cikkük megjelenésééit nem kapott választ.

(Kiemelt kép: Közmeghallgatás Debrecenben a kínai CATL tervezett akkumulátorgyáráról. Fotó: LMP Facebook)

Legnépszerűbb cikkeink