Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Nem maradhat ezen a néven a Horn Gyula sétány

Létrehozva:

Az átnevezésre 30 napja van a Fővárosi Közgyűlésnek.

A Budapesti Kormányhivatal szerint jogszabálysértő, hogy Horn Gyuláról neveztek el sétányt a XIII. kerületben, ezért Sára Botond főispán felkérte a Fővárosi Közgyűlést, hogy a fennálló jogszabálysértő helyzetet 30 napon belül szüntesse meg, vagyis nevezzék át a sétányt – az erről szóló határozatot Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke posztolta közösségi oldalán.

Novák másodszor fordult a kormányhivatalhoz az ügyben, először azt a választ kapta, hogy „törvényességi felügyeleti intézkedés nem tehető”, de másodszorra törvényességi felhívást bocsátott ki a kormányhivatal, írja a Telex. Sára Botond a mostani határozatában a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvényre hivatkozik, aminek a 14. § második bekezdése szerint közterület vagy közintézmény nem viselheti:

  1. olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett, vagy
  2. olyan kifejezést vagy olyan szervezet nevét, amely a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerre közvetlenül utal.

A sétány elnevezését az önkormányzat kezdeményezte, a Fővárosi Közgyűlés pedig tavaly júniusban döntött arról, hogy a rendszerváltás utáni Magyarország harmadik miniszterelnökéről nevezik el a közterületet.

(Fotó: Budapest, 1990. szeptember 11. Horn Gyula. Az MSZP elnökségének tagja, majd az elnöke, parlamenti képviselő. Fotó: MTI LÉD 900911/45 FF)

Legnépszerűbb cikkeink