Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Sem Washington, sem Lincoln nem méltó arra, hogy iskolák viseljék a nevüket

Létrehozva:

Tüntetők Abraham Lincoln szobrának eltávolítását követelik a washingtoni Lincoln parkból / Forrás: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

A San Franciscó-i tanfelügyelet döntése vihart kavart.

A San Franciscó-i tanfelügyelet szavazással úgy döntött, hogy sem Abraham Lincoln, sem George Washington egykori amerikai elnökök, sem más prominens személyek „nem méltók” arra, hogy iskolák viseljék nevüket, ezért 44 állami tanintézet névváltoztatásra kényszerül – adta hírül csütörtökön az AP amerikai hírügynökség.

A szavazók 6:1 arányban döntöttek kedden éjjel a névfosztás mellett – miután három éven keresztül vitatkoztak a lépésen. A 44 iskola a nagyváros tanintézeteinek egyharmada. A rendelkezés szerint

el kell távolítani azoknak a történelmi személyeknek a nevét iskolákról, akik közvetlenül vagy széles körben kapcsolódtak a rabszolgatartáshoz, elnyomáshoz, rasszizmushoz, „emberi lények leigázásához”.

Lincoln és Washington mellett Thomas Jefferson volt elnök neve is nem kívánatos iskolanév lett, mivel – akárcsak Washingtonnak – neki is voltak rabszolgái.

A listára felkerült Dianne Feinstein, aki San Francisco polgármestere volt. Az immár 87 éves Feinsteinnek azt rótták fel, hogy 1984-ben nem cserélte másodszor is sértetlenre a városháza előtti konföderációs zászlót – a polgárháborúban a déliek lobogóját -, miután azt másodszor is megrongálták, hanem egyszerűen levettette.

Ami a diákok szüleit illeti, sokan felháborodtak a döntésen. Akadt, aki viccnek minősítette, a szülők zöme pedig azt kifogásolta, hogy

a tankerület nem kérte ki sem történészek, sem az érintettek széles körének véleményét.

San Francisco polgármesterasszonya, London Breed – aki afroamerikai – szerencsétlennek értékelte a névváltoztatás időzítését, mivel a koronavírus-járvány miatt márciusig zárva vannak az iskolák, a tanulóknak pedig épp elég lelki teher a kór miatti rendelkezések betartása. Breed – mint mondta – támogatja a vitát iskolák átnevezéséről, de abba bele kellene vonni szülőket, diákokat és másokat.

Harold Holzer történész az átnevezések ellen van. Mint mondta,

igazságtalan valakit a jelenkor erkölcsi mércéje alapján méltatlannak találni, holott két évszázaddal korábban tökéletesen megfelelt az akkori társadalmi morálnak.

Lincolnra külön is kitért mondván, hogy sokkal inkább felszabadító volt – a rabszolgaság eltörlésével -, mint az indián őslakosság rasszista elnyomásának embere.

A tanfelügyelet azért akarja megváltoztatni az Abraham Lincoln középiskola nevét, mert

Lincoln elnöksége alatt is folyt az indián őslakosság leigázása.

Az átnevezés egyébként nem történik meg máról holnapra. A tanfelügyelet áprilisig hagyott időt arra, hogy az iskolák új nevekkel álljanak elő, azokról pedig a tanfelügyelet szavazni fog. A testület vezetője szerint évekbe telhet a névváltás.

(MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink