Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Archív cikkek

Trump tiltakozása ellenére átnevezik az amerikai támaszpontokat

Létrehozva:

Fotó: Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0)

A George Floyd halála után kirobbant tüntetések résztvevői és több politikus is azt szeretné, változtassák meg a rabszolgatartáshoz köthető személyekről elnevezett katonai támaszpontokat. Ezt a republikánus többségű szenátus meg is szavazta.

A republikánus többségű amerikai szenátus megszavazta csütörtökön az egykori konföderációs vezetőkről elnevezett katonai támaszpontok átnevezését, az afroamerikaiakat sújtó rasszizmus ellen Egyesült Államok-szerte kibontakozott tüntetéshullám hatására, írja az MTI.

Az illetékes bizottság Donald Trump elnök előző este kinyilvánított álláspontjával szembemenve tette mindezt.

Trump beintett: nem lesz itt semmilyen átnevezés

Twitteren közölte az amerikai elnök, hogy fontolóra sem veszik a rabszolgatartó időszak polgárháborús katonáiról elnevezett támaszpontok átnevezését. „Felvetették, hogy legendás katonai támaszpontjaink közül akár tízet is átnevezhetnénk, például Fort Bragget Észak-Karoliinában, Fort Hoodot Texasban, vagy Fort Benninget Georgiában” – írta a Twitteren Donald Trump az MTI szerint, hangsúlyozva, hogy ezek „a nagyszerű amerikai történelmi örökség […]

A végrehajtásra a védelmi minisztériumnak (Pentagon) három év áll a rendelkezésére. Arra is felkérik a Pentagont, hogy másutt – névtáblákon, hajókon, repülőgépeken – szintén cserélje le az egykori konföderációs vezetők neveit.

A konföderáció az amerikai polgárháború (1861-1865) előtti és alatti időszakban a déli rabszolgatartó államok szövetsége volt. A déli tagállamokban mind a mai napig sok szobor, emlékmű, utcanév és zászló őrzi e korszak emlékét, és mintegy tíz olyan katonai bázis is van, amely a polgárháború déli katonai vezetőinek nevét viseli.

E történelmi személyiségeket sokan az egyesült államokbeli rabszolgaság megtestesítőinek tartják, ezért szobraik és nevük eltávolításának követelése felerősödött, amióta május 25-én Minneapolisban a rendőri erőszak miatt meghalt az afroamerikai George Floyd, és ezt követően tüntetéssorozat kezdődött az országban.

A George Floyd halálát követő tüntetések során Kolombusz Kristóf és a többi, rabszolgatartáshoz vagy a gyarmatosítás emlékéhez kötött szobrokat is ledöntöttek a feldühödött demonstrálók.

A héten Sunset Belinsky, a hadsereg szóvivője arról beszélt: Mark Esper védelmi miniszter és Ryan McCarthy, a szárazföldi hadseregért felelős államtitkár „készen áll” annak megvitatására, hogy felülvizsgálja a rabszolgatartó múlthoz kötődő elnevezéseket, köztük a katonai támaszpontok nevének megváltoztatását.

Donald Trump csütörtökön a Twitteren úgy fogalmazott: „a kormányzat még csak fontolóra sem veszi” a támaszpontok névváltoztatását. Mint írta: ezek az amerikai történelmi örökség részei.

Csütörtök este afroamerikai képviselők egy csoportja törvényjavaslatot nyújtott be arról, hogy a kongresszus díszcsarnokából mozdítsák el a konföderációs személységek – politikusok és tábornokok – szobrait.

Legnépszerűbb cikkeink