Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Kolumbusz Kristófot ábrázoló szobrokat döntenek le és rongálnak meg Amerika-szerte

Létrehozva:

George Floyd halálát követően a népharag már a kontinens felfedezőjének szobrait is elsodorja az USA-ban – és az összes többit, amit a rabszolgatartás vagy a gyarmatosítás emlékének tartanak.

A CNN alapján írja az Index, hogy a szobordöntési hullám elérte Kolumbusz Kristóf szobrait is, a felfedező ugyanis szintén ellentmondásos figurája az amerikai történelemnek. Azt már az MTI teszi hozzá, hogy a portugál, majd a spanyol korona szolgálatában álló genovai utazót, aki 1492-ben eljutott Amerikába, az Egyesült Államokban ma részben az amerikai őslakos indiánok lemészárlásának jelképeként tartják számon.

Egy őslakos indián tapos Kolumbusz Kristóf ledöntött szobrának a nyakára a Minnesota állambeli St. Paulban 2020. június 10-én / Fotó: MTI/AP/Minnesota Public Radio/Evan Frost

A CNN szerint több helyen is ledöntöttek, illetve eltüntettek már Kolumbusz-szobrokat:

  • szerdán Minnesotában egy Kolumbusz-szobrot a nyaka köré tekert kötélnél fogva döntött le tüntetők egy csoportja;
  • egy nappal korábban, kedden a virginiai Richmondban ledöntöttek, felgyújtottak és végül tóba dobtak egy Kolumbusz-szobrot;
  • szintén kedden Bostonban lefejeztek egy Kolumbusz-szobrot, amelyet emiatt később el is távolítottak a hatóságok North End egyik közteréről.

A tüntetők azért nem kímélik a Kolumbusz-szobrokat, mert így akarják kifejezni a szolidaritásukat az amerikai őslakosokkal.

Fekete Jávorszarvas lakota indián térdel Kolumbusz Kristóf ledöntött szobrának nyakán a Minnesota állambeli St. Paulban 2020. június 10-én / Fotó: MTI/AP/Minnesota Public Radio/Evan Frost

Nem új keletű a kérdés, hogy mihez kezdjenek az USA-ban Kolumbusz Kristóf emlékével – emlékeztet az Index. Az elmúlt években a Kolumbusz-emléknapot az őslakosok napjával helyettesítették, ezzel elismerve azt, hogy az európai felfedezők az amerikai őslakosság számára milyen szenvedéseket okoztak. Bill de Blasio, New York polgármestere pedig már évekkel ezelőtt is fontolgatta Kolumbusz Kristóf manhattani szobrának eltüntetését.

Legnépszerűbb cikkeink