Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Megtörte a hallgatást a Gyöngyöspatáért is felelős miniszterelnöki biztos, szerinte a nyomor jobban öröklődik, mint a genetikai kód

Létrehozva:

Vecsei Miklós szerint a társadalom végtelenül leegyszerűsített szinten kommunikál a romaügyről, ezért választotta inkább a hallgatást.

A 24.hu azt írja, Vecsei járt Gyöngyöspatán, hogy próbálja elsimítani a romák kártérítése ügyében kirobbant botrányt, mégis hallgatott, noha ő a „diagnózis alapú felzárkózási roma stratégia előkészítésének és végrehajtásának koordinálásáért felelős miniszterelnöki biztos“.

Azonban a Hvg.hu-nak megtörte ezt a csendet, a hallgatását pedig azzal magyarázza, hogy szerinte van olyan, amikor

„a csend többet mond, mint a legjobban megfogalmazott mondat. (…) A társadalom végtelenül leegyszerűsített szinten kommunikál a romaügyről. Ezért választottam inkább a hallgatást.”

Akinek kell, elmondta a véleményét, de szerinte az egy csapatban elvárható, hogy ne egy harmadik féllel ossza meg, ha valamivel nem ért egyet. Mint mondta, a gyöngyöspatai helyzet bonyolultabb a kártérítési ügynél, a valódi kérdés, kik, hogyan élnek majd a településen. Hónapok óta azon dolgozik – többek között a fideszes Horváth Lászlóval is –, hogy tíz év múlva minden ott élő kisgyerek a gyöngyöspatai iskolába akarjon járni. Ezt követően példákat hoz a feszültségekre, konfliktusokra, amelyeket a tíz éve kormányzó Fidesz oktatáspolitikája sem tud egy perc alatt megoldani.

A járvány idején magukra hagyott elesettekről azt mondta, ő is hallotta, hogy éhséglázadás lesz, de nem lett. „A jóléti erkélyről nézve persze sokan éheznek. És valóban van fájdalmas mélységű nyomor az ország egyes településein” – tette hozzá. Szerinte azonban ez is évszázadok öröksége:

„Nem lehet egyik napról a másikra felszámolni. A nyomorúság jobban öröklődik, mint bármelyik genetikai kód.”

Vecsei beszélt arról is, hol tart a felzárkóztatási program, majd a szakma által többnyire vitatott iskolaőrségre nagy szükség van bizonyos településeken, mert biztonságérzetet adhat: „Az általam ismert és megkérdezett iskolaigazgatók legtöbbje örül a lehetőségnek. (…) Nem az iskola renitens gyerekeinek karhatalmi erőkkel történő megzabolásáról kell vizionálni, a legtöbb esetben iskolán kívülről érkezik a veszély, a gyermek rossz jegyéért elégtételt venni akaró szülő vagy a rosszul kommunikáló rokon jelent igazi gondot.”

Pedagógusként ő is a pedagógiai módszerekben hisz, reméli, eljutunk oda, hogy minden iskolában lesz elég eszköz, tudás, de addig fontos kompromisszum lehet az iskolaőrség. Ezt jobban megérti, aki egy órát eltölt egy nyomorban élő településen, egy ott otthonosan mozgó kísérővel. Szerinte a bírálatok ellenére a közfoglalkoztatás is sokaknak jelent majd kiutat, hiszen most a végzetes eladósodás elkerülése a legfontosabb.

„Azt mindenkinek tudnia kell, hogy ingyen semmit nem fog megkapni”

– mondta a miniszterelnöki biztos. Nem bírálta a kormányprogramot, mert neki egyetlen dolog fontos, hogy a programját sikerre vigye.

Legnépszerűbb cikkeink