Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Trump beintett: nem lesz itt semmilyen átnevezés

Létrehozva:

Fotó: Gage Skidm (CC BY-SA 2.0)

Twitteren közölte az amerikai elnök, hogy fontolóra sem veszik a rabszolgatartó időszak polgárháborús katonáiról elnevezett támaszpontok átnevezését.

„Felvetették, hogy legendás katonai támaszpontjaink közül akár tízet is átnevezhetnénk, például Fort Bragget Észak-Karoliinában, Fort Hoodot Texasban, vagy Fort Benninget Georgiában” – írta a Twitteren Donald Trump az MTI szerint, hangsúlyozva, hogy ezek „a nagyszerű amerikai történelmi örökség részei és a győzelem és a szabadság kivívásának történetét” jelentik.

Az amerikai elnök leszögezte:

„Az én kormányzatom még csak fontolóra sem veszi a katonai támaszpontok nevének megváltoztatását. Tessék tiszteletben tartani a hadseregünket!”

Kedden Sunset Belinsky, a hadsereg szóvivője arról beszélt újságíróknak, hogy Mark Esper védelmi miniszter és Ryan McCarthy, a szárazföldi hadseregért felelős államtitkár „készen áll” annak megvitatására, hogy felülvizsgálja az Egyesült Államok rabszolgatartó múltjához kötődő elnevezéseket, köztük katonai támaszpontok nevének esetleges megváltoztatását. Az ország déli tagállamaiban mintegy tíz olyan katonai támaszpont van, amely az amerikai polgárháború (1861-1865) déli katonai vezetőinek nevét viseli. A déli államokban, az úgynevezett konföderációban akkoriban még rabszolgatartás volt, s ezért a polgárháború déli csapatainak katonai vezetőit sokan a rabszolgaság megtestesítőinek tartják.

Az afroamerikai George Floyd május 25-én, rendőri erőszak miatti halála után fellángolt tüntetéssorozaton követelték a konföderációs emlékművek és szobrok eltávolítását, a konföderációhoz kötődő nevek és utcanévtáblák megváltoztatását. Így került szóba katonai támaszpontok nevének megváltoztatása is. A legnagyobb ilyen, most vitatott nevű támaszpont az észak-karolinai Fort Bragg. Nevét Braxton Bragg konföderációs tábornokról kapta. Georgia államban Henry L. Benning tábornokról, a meggyőződéses rabszolgatartóról neveztek el katonai bázist, a texasi Killeenben lévő Fort Hood pedig John Bell Hood tábornokról kapta a nevét.

Trump Twitter-bejegyzését Kayleigh McEnany, a Fehér Ház szóvivője szerdán a napi sajtóértekezletén is felolvasta, hozzátéve, hogy az elnök „hevesen ellenzi” a névváltoztatást, már csak azért is, mert ez „a teljes tiszteletlenséget” jelentené azokkal a katonákkal szemben, akiket éveken keresztül e bázisokon képeztek ki.

Legnépszerűbb cikkeink