Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Donald Trump Orbán Viktorról

Létrehozva:

Az elnökjelölti kampányban Donald Trump ismét a magyar miniszterelnökkel példálózott.

„Van egy nagyszerű ember, egy nagyszerű vezető Európában, Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke. Nagyszerű vezető, egy nagyon erős ember, egyesek nem szeretik őt, mert túl erős. Jó, ha egy erős ember vezeti az országot” – mondta Donald Trump szombat este Orbán Viktorról az amerikai New Hampshire államban található Manchesterben.

New Hampshireben két nap múlva tartják az előválasztást, a volt elnök két kihívója Ron DeSantisba és Nikki Haley. Haley a kampánya részeként hétfőn kezdi meg egy háromperces tévéreklám sugárzását New Hampshire-ben, amelyben egy amerikai egyetemista édesanyja szerepel, aki 2017-ben halt meg, miután előző évben őrizetbe vették Észak-Koreát. Haley és szövetségesei nagyjából kétszer annyit költöttek reklámokra az államban, mint Donald Trump volt elnök politikai hálózata a 2024-es elnökválasztás kezdete óta. Trump tehát nehéz ellenfeleket kapott, de szövetségeseivel folyamatosan azon dolgozik, hogy megtörje a dél-karolinai kormányzó lendületét.

A rendezvényen Trump több mint másfél órán keresztül sorolta a kampányüzeneteit. Panaszkodott 2020-as elnökválasztás miatt, védelmébe vette a 2021. január 6-i zavargókat, ismét szorgalmazta, hogy a Legfelsőbb Bíróság adjon mentelmi jogot az elnököknek, kigúnyolta Joe Bident és az államban a második legnépszerűbb jelöltet, Haley-t. Utóbbi azt mondta, hogy Trump túl öreg ahhoz, hogy újra elnök lehessen. Válaszul az amerikai milliárdos azt állította, hogy nemrég kognitív teszten vett részt, amin jelesre vizsgázott, majd megígérte, hogy szólni fog, ha rosszabbul teljesít.

Trump megismételte azt az állítását, hogy vele kezdve minden amerikai elnöknek mentelmi jogot kellene kapnia. Harry Truman elnököt és az atombomba 1945-ös bevetését hozta fel példaként.

Donald Trump nem először beszél Orbán Viktorról

A volt amerikai elnök többször is méltatta már a magyar miniszterelnök jellemét és teljesítményét a kampánya során. Októberben is egy kampányrendezvényen beszélt elismerően Orbán Viktorról. „Egy nagyszerű úriember, Magyarország vezetője, amikor arról kérdezték, hogy mit ajánlana Joe Bidennek annak érdekében, hogy rendbe tegye a világot, azt mondta: csak egy dolgot lehet tenni, vissza kell hozni Trumpot. Ő Orbán Viktor. Ő a legerősebb vezető. Ő nagyon erős ember”– mondta kampányvideójában Donald Trump. A videót Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója töltötte fel Facebookjára.

Pár nappal később a Republikánus Zsidó Koalíció éves vezetői konferenciáján Donald Trump felidézte, hogy korábban Orbán Viktor azt mondta, a problémák megoldására Trump visszahívása lenne a megoldás. Trump erre a magyar miniszterelnökkel kapcsolatban úgy fogalmazott: „ő egy nagyon erős ember Magyarországról, ő a főnök, ez nem is kétséges”.

(Kiemelt kép: Donald Trump volt amerikai elnök beszél a sajtónak, amikor megérkezik a New York Állami Legfelsőbb Bíróságra a Trump Organization ellen indított polgári peres csalási per során, New Yorkban, 2024. január 11-én. Trump jogi csapata január 11-én fogja elmondani a záróbeszédeket a csalási ügyben, miután a bíró megtiltotta a volt elnöknek, hogy a per fináléját választási kampánytribünként használja fel.
TIMOTHY A. CLARY / AFP)

Legnépszerűbb cikkeink