Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Online sportújság és fegyvertelen rendőrök

Létrehozva:

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k) beszél meghallgatásán az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésén az Országházban 2021. december 9-én. Mellette Bunford Zsolt, az Információs Hivatal főigazgatója (b) és Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium polgári hírszerzésért felelős államtitkára (j). | Fotó: MTI / Soós Lajos

Szijjártó Péter először azt hitte, a Nemzeti Sport Online-ról van szó a lehallgatási botrányban.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert és Pintért Sándor belügyminisztert hallgatta meg a nemzetbiztonsági bizottság csütörtökön a Pegasus-üggyel és a választásokkal kapcsolatban. Szijjártó pályafutása talán legkínosabb válaszát adta, Pintér viszont a Pegasust érintő kérdésekre nem válaszolt.

A Telex tudósítása szerint Szijjártó Péter a Pegasus-botránnyal kapcsolatban elmondta, hogy az Információs Hivatal nem vásárolt a Pegasus szoftverből, továbbá nem használ és nem is használt ilyen szoftvert.

A külügyminiszter felidézte, hogy amikor a Pegasus-ügy júliusi kirobbanásakor először kérdezték a Pegasus izraeli gyártójáról, az NSO-ról, azt sem tudta, mi az:

„Azt hittem, a Nemzeti Sport Online-ról van szó. Furcsálltam is, hogy mi közünk van ehhez” –  közölte, hozzátéve, hogy megkérdezte munkatársait, a sportlap előfizetésével van-e probléma az Információs Hivatalban, amire azt a választ kapta, hogy papíralapon veszik a Nemzeti Sportot.

Szijjártó kijelentette, hogy az Információs Hivatalnak nincs semmilyen együttműködése azon országokkal, amelyek használták a szoftvert.

Pintér Sándor belügyminiszter a bizottságnak elmondta, hogy a szakszolgálatok hibátlanul látták el a feladatukat, szakszerűen és eredményesen végezték a munkájukat. Pintér szerint sok feladata volt a kémelhárításnak a járvány kapcsán, ugyanis sokakat érdekelt, hogy a kormány miként védekezik a vírus ellen, milyen gazdasági döntések születnek.

Pintér kiemelte, hogy a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat nemcsak a kibervédelem területén tett jelentős lépéseket, de a Terrorelhárítási Központ két terrortámadást is megakadályozott 2020-ban és több nemzetközi felderítésben is részt vett. A miniszter azt is elmondta, nem tapasztalta, hogy alacsony lenne a társadalom bizalma a titkosszolgálatok irányába.

A választásokkal kapcsolatban a belügyminiszter kijelentette, hogy külső hatalmak „nem tudnak informatikai támadást indítani a magyar választási rendszer ellen”, mert Magyarországon papíralapú a választás, a szavazatok számlálásánál pedig ellenzéki delegáltak is vannak. Pintér egyébként biztonságos és demokratikus választásokat vár. A választást a demokrácia ünnepének nevezte, ennek fényében pedig a rendőrök fegyvertelenül fogják ellátni a szolgálatukat jövő áprilisban.

Vadai Ágnes, a DK országgyűlési képviselője, annak ellenére, hogy nem tagja a nemzetbiztonsági ülésnek, tanácskozási joggal részt vehetett az ülésen, és számos kérdést is feltett a Pegasus-kémszoftverről Pintér Sándornak, aki azzal hárította el a válaszadást, hogy csak zárt ülésen hajlandó ezekre válaszolni, mivel minősített adatokról van szó.

168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink