Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

L. Simon: Sok gond lesz még a Velencei Korzóval

Létrehozva:

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

A fideszes képviselő elhúzódó jogi vitára számít.

A múlt héten megnyitották a turisztikai évadot a Velencei-tónál – L. Simon László a 168.hu-n futó KeljfelJancsiban azt mondta: reméli, hogy az enyhítések hatására jobb évük lesz a vendéglátósoknak és a szállásadóknak, mint tavaly. Ugyancsak a múlt heti fejlemény, hogy a város azonnali hatállyal felmondta a Velencei Korzó üzemeltetési szerződését.

L. Simon László szerint az egész úgy kezdődött, hogy Velence önkormányzatának volt egy beruházása, amit leginkább európai uniós pénzből fedeztek, és már kezdetben hosszú távú üzemeltetési szerződést kötöttek egy helyi vállalkozóval. A kedvezményezett továbbra is a város volt, azonban az üzemeltetésből befolyó bevétel egy magáncégé lett. A képviselő elmondta: ez egy olyan regionális operatív projekt volt, ahol amellett, hogy létrejött egy új épület, szolgáltatásokkal, arra kötelezték az önkormányzatot, hogy bizonyos szolgáltatásokat ingyen kell nyújtania. Ilyen volt például a parkolás, a strandolás, vagy épp az illemhelyek használata; az idén járt volna le az 5 éves fenntartási időszak. Bár az üzemeltetési jogot mindvégig megtartotta a cég, azonban tulajdonoscsere történt: egy zalai vállalkozó is képbe került. 

L. Simon szerint a tulajdonosnak több olyan lépése is volt, ami az önkormányzat nemtetszését váltotta ki – például, hogy számos kötelezően ingyenes szolgáltatást nem tudott biztosítani. A fideszes politikus hozzátette: ennek volt a következménye korábban a partszakasz körbekordonozása is. A strand területén egyébként több más, szolgáltatói jellegű épület van, amit még a szocializmus alatt húzhattak fel oda. 

L. Simon ezeket le kellett volna bontani, az épületek helyére pedig üzletházat létesíteni, ahol a korábbi bérlőknek is juthatott volna egy-egy hely, amolyan kárpótlásként. Ez mindenesetre tisztább jogi szituációt teremtett volna.

Az üzemeltetésszervezés értelmében a strand területén lévő épületek bérleti díját is az üzemeltető szedi be. A városvezetés és az üzemeltető között azonban egyre ellenségesebb lett a viszony, az üzemeltető verbálisan támadólag léphetett fel – erről a polgármester birtokában lévő felvételek is tanúskodnak. A város ezért arra szánta el magát, hogy felbontja a szerződését az üzemeltetővel, azonban a L. Simon szerint az üzemeltető vállalkozó ezt nem fogja hagyni, ugyanis rengeteg pénzt fektetett a strandba. „Elhúzódó jogi vitára számítok” – prognosztizált az országgyűlési képviselő.

A szerződés felbontásától egyébként azt várja a város, hogy a köztisztaság és a közbiztonság is javulni fog a velencei strandon, ami már csak azért is szükséges volna, mert a vagyon elleni bűncselekmények száma itt magasabb, mint az összes velencei-tói strandon együttvéve.  

Örömteli velencei aktualitásról is beszélgettek a felek kedd reggel, mégpedig, hogy múlt pénteken átadták a Velencei-tóért díjat, amelyet idén Schmidt Egon ornitológus, Kossuth-díjas író kapott.  

A KeljfelJancsiban szóba került továbbá az a salátatörvény, amelynek Gulyás Gergely az előadója, Semjén Zsolt pedig a benyújtója volt, s amelyben Fiala János műsorvezető szerint Böröcz Lászlónak az önkormányzati lakásokat érintő törvényjavaslatával kapcsolatos módosító javaslatokat nyújtottak be. 

Ugyancsak a keddi műsorban, a Tóth Csabával folytatott beszélgetés részeként kiderült, hogy a Fiala által idézett javaslat nem az önkormányzati lakások eladásáról, hanem csupán azok bérbeadásáról szól. Ebben a műsorvezető szerint többek közt az szerepel: „a magyar államot elővásárlási jog illeti meg az ingatlannyilvántartásból kivett lakóház fő rendeltetési jellegű, valamint a 200 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakásrendeltetésű, azon ingatlan vonatkozásában, amely a budapesti Duna-partok, a Budai Várnegyed, és az Andrássy út világörökségi helyszínen található”. L. Simon szerint a belvárosi társasházak jó része műemlék, és erre elsőként az államnak, másrészt az önkormányzatnak elővásárlási joga van; a politikus szerint tehát a módosító nem tartalmaz nagy változásokat. Arra a kérdésre, hogy ekkora mértékű anyagi juttatásra miért van szükség, L. Simon azt mondta, a kormány régóta támogat társadalmi szervezeteket, alapítványokat, egyházakat – a közérdekű vagyonkezelő alapítványokat pedig ily módon segíti. 

168.hu

Legnépszerűbb cikkeink