Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Magyarország

Megmenekülhet a Velencei-tó

Létrehozva:

Fotó: Dimény András

A Velencei-tó vízmérlege viszonylag egyensúlyban van, ami nem indokolja, hogy jelentős külső beavatkozás történjen, közölte egy vízügyi szakember, miután munkacsoportjával felmérte a tó vízpótlási lehetőségeit.

Nyáron két-három éves folyamat eredményeként a Velencei-tó vízszintje 10 centiméterre megközelítette az eddig mért legalacsonyabb vízszintet. A tó vízpótlásának lehetőségeit egy munkacsoport mérte fel, ennek eredményeiről számolt be Reich Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara vízgazdálkodási és vízépítési tagozatának alelnöke. Elmondta: a Velencei-tó egy szikes tó, amelynek 48 millió köbméter a víztérfogata. A tó vízgyűjtőterülete mintegy 600 négyzetkilométer, ennek legnagyobb része, mintegy kétharmada a Császár-víz vízgyűjtőterülete, ezért elsősorban erre fókuszáltak.

A szakember szerint a tó életének természetes része a vízszintingadozás, ez a tó ökoszisztémáját is meghatározza, annak éltetője.

Ahogy a Velencei-tó üdülőtóvá vált, úgy lett egyre érzékenyebb a közönség erre az ingadozásra.

A Velencei-tó vízének pótlására a hetvenes években két víztározót építettek, ezek együttes hasznosítható víztömege mintegy 11 millió köbméter. A tározók állapota a szakember szerint tragikus, sürgősen fel kellene őket újítani. A víztározókkal ugyanis kiegyensúlyozható lenne a tó alacsony vízszintje, de ez nem mindig működő megoldás: 2019-20-ban a rossz vízminőség miatt nem lehetett leadni a tározókból vizet. Ennek következményeként két év alatt a két tó vízfelületén mintegy 8 millió köbméter víz párolgott el. Ez az, ami idén nyáron jelentően hiányzott a Velencei-tóból.

– Ha ez beért volna a Velencei-tóba, akkor nem egy 71 centiméteres negatív rekordhoz közel álló vízállás alakult volna ki, hanem egy 100-110 centis, amely természetes vízszint, és ez az üdülők szempontjából is az elviselhető tartományba esett volna – közölte Reich Gyula, aki azt is elmondta, hogy a vízszintingadozás körülbelül 10 évenként produkál alacsony vízszintet a tónál.

A munkacsoport szerint a tó vízmérlege viszonylag egyensúlyban van, így nem indokolt, hogy jelentős külső beavatkozás történjen. Ennek ellenére egy több lábon álló intézkedési csomagot állítottak össze, hogy a tóba minél több víz jusson be a vízgyűjtő területekről.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink