Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

L. Simon: Bizonyos szolgáltatásokat csak akkor vehetünk igénybe, ha be vagyunk oltva

Létrehozva:

Érdeklődő A képírás mestere: Paul Almásy című kiállítás sajtóbejárásán a Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Házban a megnyitó napján, 2021. május 11-én. | Fotó: MTI / Mónus Márton

A fideszes politikus szerint, aki a 168 oldalán futó KeljfelJancsi című műsor vendége volt, együtt kell élnünk ezzel a gondolattal.

L. Simon László szerint a hazai múzeumok és színházak vezetőitől függ, melyik intézmény mikor nyitja meg kapuit a látogatók számára, a hatályos, erről szóló rendelet mindössze azt szabályozza, mikortól tehetik ezt meg és milyen szabályoknak kell megfelelni. A képviselő arról számolt be, hogy a Nemzeti Múzeum látogatóinak száma a nyitás után nem érte el a húsz főt. Hozzátette:  bízik abban, hogy ahogy visszatér az élet a normális kerékvágásba, úgy a múzeumok látogatóinak a száma is növekedni fog.

A külföldi turistákkal kapcsolatban elmondta, a vidéki múzeumokban békeidőben nem tesznek hozzá érdemben a látogatottsághoz, Budapesten viszont jelentős az arányuk. Jelenleg azonban nem lehet számottevő külföldi turizmusról beszélni. Lugosi Viktória író a napokban arról számolt be, hogy a magyar múzeumokba, színházakba, valamint az éttermek belső terébe nem léphetnek be külföldiek. Hiába vannak beoltva, és mutatják fel a nemzetközi oltási igazolványokat, csak azon országokét fogadják el, akikkel Magyarország kétoldalú szerződést kötött. 

Az országgyűlési képviselő szerint nem diszkriminatív az, hogy az azokból az országból érkezők, amelyekkel Magyarországnak nincs kétoldalú megállapítása, nem léphetnek be egyes intézményekbe, mint ahogy az sem diszkriminatív, hogy a hazai védettségi igazolvánnyal nem rendelkezők sem léphetnek be ezekbe az intézményekbe. 

A képviselő szerint ez a helyzet nem a magyar külügy sikere vagy kudarca. Az, hogy Magyarországnak kétoldalú megállapodásokat kell kötnie, egyértelműen az EU kudarca, ugyanis nem tudták jól kezelni a pandémiát. A schengeni országok egy jelentős része a schengeni egyezmény szellemiségét kockáztatja. Európa elvileg átjárható, gyakorlatban nem – mondta. Arra reagálva, hogy mindössze három EU-s ország van, amelynek állampolgárai beléphetnek a korábban említett hazai intézményekbe, L. Simon elmondta, az EU nagy hibát követ el azzal, hogy diszkriminálja a keleti vakcinával oltottakat. 

Arra a kérdésre, hogy a nyári turisztikai szezonra is fennmaradnak-e a szabályozások, a képviselő azt válaszolta, hogy attól függ, hogy a kormány tud-e további kétoldalú megállapodásokat kötni, mekkora lesz a külföldi országok beoltottsága, és hogy fennmarad-e az oltakozási kedv Magyarországon. Augusztusban lesznek fesztiválok, ám jelenlegi ismeretek szerint azokat csak védettségi igazolvánnyal lehet majd látogatni. Ebben csak akkor jön változás, ha nagyon magas lesz a beoltottak aránya.

168.hu

Legnépszerűbb cikkeink