Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

L. Simon lehet a Nemzeti Múzeum igazgatója

Létrehozva:

L. Simon László fideszes országgyűlési képviselő beszédet mond a IX. Emlékparki Nyár rendezvénysorozat megnyitóján a pákozdi Katonai Emlékparkban 2021. június 25-én. | Fotó: MTI / Vasvári Tamás

A fideszes kultúrpolitikust és költőt még áprilisban nevezték ki a múzeum miniszteri biztosává. Úgy tűnik, nem éri be ennyivel: szeretné betölteni a főigazgatói posztot.

L. Simon László benyújtotta pályázatát Nemzeti Múzeum főigazgatói posztjára – írta meg a Mandiner. Az intézmény jelenlegi vezetőjének, Varga Benedek történésznek a megbízatása hamarosan lejár. A váltás előzménye, hogy Kásler Miklós, az EMMI minisztere még április 15-én nevezte ki a Magyar Nemzeti Múzeum megújításáért és a múzeumi integrációért felelős miniszteri biztosnak L. Simont, aki kinevezésekor fő feladatának azt tartotta, hogy összevonja a Nemzetit a Természettudományi, valamint az Iparművészeti Múzeummal. A miniszteri biztos megbízatása egészen 2022. április 30-ig szól.

A politikus az Országgyűlés kulturális bizottságának jelenlegi alelnöke is, amennyiben a Nemzeti Múzeum főigazgatói posztját is elnyeri, befolyása a hazai kulturális életre még nagyobb lehet. L. Simon pályázata a Nemzeti Múzeum élére nyilvánosan elérhető saját honlapján. Egyelőre nincs információ arról, hogy más pályázók is lennének a főigazgatói posztra.

A jelentkező(k) meghallgatása minisztériumi források szerint július 12-én várható, az új vezető pedig augusztus 1-én állhat munkába. Amennyiben L. Simon László lesz a befutó, a hatályos törvények értelmében 30 napon belül le kell majd mondania országgyűlési mandátumáról. A két pozíció összeférhetetlensége miatt ebben az esetben a Fidesznek mást kell jelölnie a mandátum betöltésére. A miniszteri biztosi posztot ettől függetlenül megtartathatja.

L. Simon László megválasztása esetén olyan kiállításokat láthatunk majd a Nemzeti Múzeumban, mint „Népvándorlástól a migrációig” vagy „A pestistől a covidig. A járványok társadalmi, gazdasági és pszichikai hatásai”. Tervei között szerepel, hogy rendezze a közgyűjteményi dolgozók bérét és életpályamodellt vezessen be. Főigazgatóként legfőbb feladatának azt tartja, hogy új korszakot nyisson a múzeum életében, szem előtt tartva az Orbán-kormány emlékezetpolitikai célkitűzéseit.

168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink