Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Feljelentették az Anyáim történetét

Létrehozva:

Jelenet az Anyáim története című filmből | Fotó: HBO

Elmaradt az Ars Sacra Filmfesztivál versenyprogramjába meghívott film vetítése szombat este a Tabán moziban.

A rendezők egy nappal a vetítés előtt tudták meg, hogy többen feljelentették a fesztivál szervezőit, és petíciót indítottak a szivárványcsaládok örökbefogadásáról szóló film vetítése ellen.

Mint az alkotók az Anyáim története című film Facebook-oldalán olvasható szombati  bejegyzésükben írják: „Ma este lett volna a vetítés a Tabán moziban, tegnap délután kaptuk a hírt a szervezőktől, hogy legnagyobb sajnálatukra nem vetíthetik le a filmet. Többen feljelentették őket és petíció indult, hogy vegyék ki a programjukból a filmet. Amint írták: a keresztény értékrend mellett elkötelezett, a szakmát magas szinten ismerő, ill. művelő zsűri döntését nem akarták felülbírálni, mégis erre kényszerültek.”

Az alkotók különösen sajnálják, hogy ezúttal sem volt lehetőségük nyílt beszélgetésre invitálni a közönséget Magyarországon, hiszen az Anyáim története megjelenése körülbelül egybeesett a gyermekvédelmi törvény homofób korlátozásainak megjelenésével. „Amikor júliusban hírt kaptunk arról, hogy az Anyáim története bekerült az Ars Sacra Filmfesztivál versenyprogramjába, nagyon lelkesek lettünk, mert reméltük, hogy ezen a fesztiválon olyan párbeszédre kerülhet majd sor, amire ezidáig – minden erőfeszítésünk dacára – nem volt lehetőségünk Magyarországon” – írták az alkotók.

Dér Asia és Haragonics Sára filmje az HBO programjában továbbra is megnézhető. 

A film története szerint Virág, az ellenzéki létbe belefáradt képviselő barátnőjével, a zenész Nórával családot alapítana. Két évnyi bizonytalan várakozás után habozás nélkül igent mondanak egy nevelőszülőknél lévő 2,5 éves, fejlődésében lemaradt kislányra. A szülővé válás nehézségei mellett a szivárványcsaládok kirekesztettségével is meg kell küzdeniük nap mint nap, így végső döntést kell hozniuk: Magyarországon maradnak vagy külföldre költöznek. Az Anyáim története a 2021-es BIDF dokumentumfilmfesztiválon mutatkozott be, ahol elismerő oklevelet szerzett. 

Medgyesi Gabriella, aki az Ars Sacra fesztiválon Szabados Györgyről készült, „…Csak az ének” című filmjével elnyerte a zsűri különdíját, ugyancsak a Facebookon közölte: felháborította az eset. Ahol egy filmet betiltanak, ott lesz következő is, és ez megengedhetetlen. Ezért a díját „e szégyenletes ügy elleni tiltakozása és velük való szolidaritásom jeleként  Dér Asianak és Haragonics Sárinak valamint a film főszereplőinek dedikálom, tisztelettel és szeretettel” – tudatta.

Legnépszerűbb cikkeink