Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Az édesség, ami sosem megy ki a divatból

Létrehozva:

A kekszek a legsokoldalúbb ínyencségek a konyhában. Lehet belőlük hétvégi ropogtatnivaló, kávécsusszantó reggeli rágcsa vagy családi nyamnyogós a szombat esti film mellé.

Lehet szögletes vagy kerek, édesen omlós vagy sós-fűszeres, mindenteljes vagy mindenmentes, a keksz soha nem megy ki a divatból. Egy szép dobozba csomagolva ajándékként is adható, de családi nasinak is kiváló. Ha többféle kekszet teszünk a dobozba, sosem ununk rá az ízekre. Bár hosszú ideig eláll, nagyon valószínű, hogy nem lesz ideje megromlani.

Gyömbéres keksz

Hozzávalók

30 dkg liszt

10 dkg vaj

1 tk szódabikarbóna

10 dkg porcukor

1 tk mézeskalácsfűszer-keverék

1 tk őrölt gyömbér

2 ek méz1 darab tojás

A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd morzsoljuk el benne a puha vajat. Utána adjuk hozzá a szódabikarbónát, porcukrot, a fűszereket (mézeskalácsfűszer-keverék, gyömbér), utoljára pedig a mézet és a tojást, majd gyúrjunk belőle sima tésztát.

A begyúrt tésztát formázzuk cipóba, takarjuk le, és szobahőmérsékleten 30 percig hagyjuk pihenni.

A pihentetés után a tésztát enyhén lisztezett munkafelületen, fél centiméter vastagságúra nyújtsuk ki, majd tetszőleges kiszúróval szaggassuk ki a tésztát.

A kiszaggatott tésztákat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, toljuk 170 fokosra előmelegített sütőbe 6-8 percre.

Albert keksz

Hozzávalók

18.5 dkg rozsliszt
18.5 dkg durumliszt
12.5 dkg gyümölcscukor
2db tojás
6 dkg margarin
0.5 rúd vanília
0.5csomag sütőpor

A megolvasztott margarint a tojással és a cukorral csomómentesen keverjük, majd hozzáadjuk a liszteket és a sütőport, végül a vaníliarúd kikapart belsejét. Jól összegyúrjuk, míg kemény, formázható masszát nem kapunk.

A tésztát kb. 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd egy kisebb pohár vagy pogácsaszaggató segítségével kekszeket szaggatunk belőle, és ízlés szerint dekoráljuk.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 5 perc alatt készre sütjük őket. Ha kihűlt, zárható dobozba tesszük, mert napok múlva még puhább lesz.

Gluténérzékenyek rágcsája

Hozzávalók

40 dkg rizsliszt
20  dkg vaj vagy margarin
15dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
kevés só
2 db tojás
20 dkg vaj
20 dkg margarin

Az összes hozzávalót egy tálba öntjük, összegyúrjuk, majd rizslisztes szilikonlapon 3 mm vékonyra nyújtjuk. Kiszaggatjuk, villával megpöttyözzük, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.

180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt készre sütjük. Kiváló alapja a kókusztekercsnek, kókuszgolyónak, bárminek, aminek keksz az alapja. És megfizethető!

Zabkeksz, ahogy a nagyi szereti

Hozzávalók

5 dkg margarin
1 db tojás
2 dl tej
9 ek cukor
3 marék mazsola
1 tk rum
1 tk Amaretto likőr
5 dkg őrölt mandula
12.5 dkg zabpehely
liszt
0.5 csomag sütőpor
0.5 csomag mézeskalács fűszerkeverék

A megolvasztott margarint a tojással, a tejjel és a cukorral, vagy olvasztott mézzel habosra keverjük, azután beleöntjük a rumot és a likőrt, majd beletesszük a mazsolát (ha előtte rumos tejbe áztatjuk, úgy finomabb).

Hozzáöntjük a zabpelyhet, a sütőport, a mézeskalácsfűszert, az őrölt mogyorót (vagy diót, mandulát, ki mit szeret) és elkeverjük. Ezután elkezdjük evőkanalanként adagolni bele a lisztet, és kevergetni, egészen addig, amíg sűrű, ragadós, borzas masszát kapunk.Tehetünk feldarabolt, cukrozott gyümölcsöket vagy aszalt fügét, datolyát.

Amikor már sűrű, egy nagyobb kávéskanállal, egymástól 3-4 centire halmokat rakunk, majd 175 fokon, kb. 15 percig sütjük.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: shutterstock)

Legnépszerűbb cikkeink