Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Költözés miatt négy napig újra papírreceptek lesznek

Létrehozva:

A hosszú hétvégén, augusztus 19. és 23. között lekapcsolják az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret (EESZT), mert az adatokat „átköltöztetik” egy új, a kormány szerint „még magasabb védelmi szintet” biztosító tárhelyre, a Kormányzati Adatközpontba – adta hírül a Népszava. A kimaradás miatt néhányan tovább maradhatnak karanténban.
A digitális egészségügyet kiszolgáló „e-teret” szűk három éve mintegy 20 milliárd forint uniós támogatásból hozták létre. A rendszerbe a betegek egészségügyi ellátásának napi több mint 240 ezer dokumentumát rögzítik, köztük leleteket, zárójelentéseket, recepteket, s ide kerülnek a magánlaboratóriumoktól az utazók karantén-szabadító PCR-tesztjeinek eredményei is – írja a lap.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ a Népszava kérdésére állította: az átállás a betegellátás menetét nem befolyásolja, a leállás alatt keletkező egészségügyi dokumentumokat utólag töltik fel a rendszerbe. Igaz, az adatfelhő költöztetése idején az orvosok nem tudnak e-receptet írni, viszont – ígérik – a gyógyszertárakban a leállás előtt felírt gyógyszerek kiválthatóak lesznek, azokra „rálátnak” élő EESZT-kapcsolat nélkül is a gyógyszerészek. A négy napos munkaszünet alatt felírt orvosságokat azonban csak akkor tudják kiváltani a betegek, ha arról hagyományos papírvényt állít ki a doktor. Ez várhatóan keveseket érint, mert a hosszú hétvégén a rendes ellátás szünetel, főként csak az ügyeletek, sürgősségi ellátóhelyek fogadnak betegeket.

A leletek elérhetetlensége azonban okozhat kellemetlenségeket, főként azoknak, akik a karanténból szabadító PCR-tesztjük eredményére várnak. Aki ugyanis a minta levételekor nem adta meg az elektronikus levélcímét az egészségügyi szolgáltatónak, az csak a „felhő” újraindítása után juthat hozzá a vizsgálat eredményhez. Így hiába lesz az negatív, a szünet alatt nem kérvényezheti a rá vonatkozó zárlat megszüntetését.

Legnépszerűbb cikkeink