Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Eltűnt egy fontos pajzsmirigy gyógyszer a patikákból

Létrehozva:

Nem először válik hiánycikké az 50 milligramos Propycil, pedig helyettesítő készítménye sincs, így most a betegeknek külföldről kell beszerezniük.

A Propycil 50 mg tabletta 100 darabos kiszerelés értékesítését a forgalomba hozatali engedély jogosultja megszüntette hazánkban – ezt válaszolta a 24.hu megkeresésére a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). A Müller Cecília vezette intézményt az után kereste meg a portál, hogy egy olvasó arról panaszkodott: elérhetetlen a gyógyszertárakban a pajzsmirigy-túlműködést kezelő készítmény. A gyógyszeradatbázis szerint december közepétől „piaci megfontolások” miatt szünetel a gyógyszer forgalmazása.

A Propycil egy propiltiouracil nevű hatóanyagot tartalmaz. A szert széles körben használják a pajzsmirigy túlműködésének kezelésére, illetve a pajzsmirigy túlműködése miatt szükségessé váló pajzsmirigyműtét, továbbá radiojód-terápia előkészítésére.

Nem először járnak pórul a pajzsmirigy betegek

Először 2018 nyarán írta meg az Index, hogy a betegek nem jutnak hozzá a gyógyszerhez. Akkor többen külföldről szerezték be a szert, vagy Facebook-csoportokban segítették ki egymást. Az akkor még önállóan működő Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI) azt írta, valóban volt hiány, de a gyógyszer-nagykereskedő már megkezdte a kiszállítást a patikákba.

Aztán 2021-ben újra hetekig, hónapokig elérhetetlenné vált a gyógyszer, akkor is nyáron, ami azért problematikus, mert a pajzsmirigy-túlműködésben szenvedők többsége rendkívül nehezen viseli a meleget, és akár napi több tablettát is be kell venniük. Az OGYÉI azt kommunikálta, hogy a Propycil 50 mg-os tabletta magyarországi forgalmazását végző nagykereskedő elismerte, hogy a készítmény beszerzésében átmeneti hiány alakult ki, amely – akkori közlés szerint – előreláthatólag egy hónapig áll fenn.

Később voltak időszakok, amikor helyreállt a Propycil elérhetősége, most azonban megint elérhetetlenné vált, és az NNGYK elismerte, hogy a 100 darabos kiszerelés már nem is lesz elérhető a patikákban. Helyette – március közepétől – 20 darabos kiszerelésben tervezi forgalmazni a forgalomba hozatali engedély jogosultja.

Nincs helyettesítő gyógyszer

Mivel a Propycil 50 mg tablettának nincs helyettesítő készítménye, ugyanilyen hatóanyagú készítmény behozatala márciusig egyedi gyógyszerigénylés alapján oldható meg Hollandiából és Németországból. De mivel más európai országokban is akadozik az ellátás, a betegek nagyjából 4 hét alatt juthatnak hozzá a gyógyszerhez.

Ráadásul a külföldről beszerzett pirulákra nem jár a társadalombiztosítási támogatás, tehát a beszerzési ár a beteget terheli. Igaz, lehetőség van méltányossági alapon finanszírozási kérelmet benyújtani a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz, amiről a NEAK a benyújtást követő 60 napon belül dönt, ám életet veszélyeztető, sürgős esetben soron kívül elbírálja a kérelmeket. Ezek ismeretében szükséges a kezelőorvost felkeresni az átmeneti időszakra történő gyógyszerrendelés érdekében – olvasható a 24.hu cikkében.

(Kiemelt kép: SCIENCE PHOTO LIBRARY / R3F / Science Photo Library via AFP)

Legnépszerűbb cikkeink