Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

A gyógyszerkutató szerint a döntéseket nem a tudósok hozzák

Létrehozva:

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Keserű György Miklós elmondta: az egyik amerikai fejlesztésű új koronavírus-gyógyszerből Magyarország kapott elsőként az Unióban.

A bamlanivimab  nevű szert már tesztelik a Dél-pesti Centrumkórházban.

A tudósoknak abban van felelősségük, hogy megfelelően tájékoztassák a döntéshozókat és a társadalmat is, viszont a döntések meghozatala már nem a tudósok felelőssége – mondta Keserű György Miklós gyógyszerkutató, vegyész, az MTA levelező tagja a 168.hu online felületein futó Keljfeljancsi című műsorban. 

A Jakab Ferenc virológus vezette Magyar Koronavírus-kutató Akciócsoport tagja nemrégiben a Magyar Kémikusok lapjában több olyan gyógyszert is megnevezett, amelyek használata enyhítheti a koronavírus-fertőzés lefolyását. 

A koronavírus-gyógyszerek között szerepel favipiravir és a remesdivir, előbbit a fertőzés kezdetén, utóbbit a középső fázisban érdemes alkalmazni. Mindkét szer a vírus szaporodását gátolja, mégpedig úgy, hogy hamis kódot épít be a vírus örökítőanyagába. Hasonló mechanizmuson alapul az engedélyeztetés alatt lévő molnupiravir is. 

Keserű György Miklós szerint fontos kiemelni, hogy a fent említett, már használatban álló gyógyszerek biztonságosságát nem kellett bizonyítani, viszont a koronavírus-fertőzésre gyakorolt hatásukat igen. A favipiravir használata orvosi kompetenciát is igényel, állapotosok, illetve szoptató kismamák nem szedhetik, ahogy 18 év alattiak sem. 

„Mikor egy gyógyszer engedélyezéséről születik döntés, akkor a kockázat és a haszon arányát kell megvizsgálni” – mondta a kutató, majd megjegyezte: a nemzeti hatóságoknak joguk van ahhoz, hogy ideiglenes engedélyeket adjanak ki terápiás célra, ezzel Csehország és Szlovákia is élt. Magyarországon most zajlik a nagy dózisú ivermectin klinikai tesztje. 

Keserű kiemelte: megjelent az antitest alapú, bamlanivimab nevű új gyógyszer, ami megakadályozza, hogy a koronavírus bekerüljön az emberi sejtbe. Ezt az Egyesült Államokban, az egyik első koronavírusos beteg véréből kivont anyagból fejlesztették. Ebből Magyarország kapott először az EU-ban. 

Keserű György Miklós szerint a mutációk fajtái között különbséget kell tenni: a legtöbb mutáció a vírus felszínén történik, és azt akadályozza meg, hogy a vakcina által termelt ellenanyagok kifejthessék a hatásukat. A fent említett gyógyszerek előnye a kutató szerint, hogy nem a vírus felszínén hatnak, hanem a gazdaszervezetben, ahol a mutációk nehezebben alakulnak ki. 

PH

Legnépszerűbb cikkeink