Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Kiemelt hírek

Fordulópont jöhet a Covid-háborúban

Létrehozva:

A Merck & Co. közreadta dátum nélküli kép a multinacionális amerikai gyógyszergyártó által az új koronavírus okozta Covid-19 betegség ellen kifejlesztett molnupiravir nevű kísérleti gyógyszerről. A Merck & Co. 2021. október 11-én kérelmezte az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeletnél (FDA) a molnupiravir egészségügyi veszélyhelyzetben történő használatának engedélyezését. | Fotó: MTI / EPA / Merck & Co.

Nagy-Britannia jóváhagyta az amerikai Merck és a Ridgeback Biotherapeutics által közösen kifejlesztett koronavírus elleni tablettás gyógyszert.

Az új készítmény, amelyet a már tünetes betegek kaphatnak, fordulópontot hozhat a járvány elleni harcban.

A brit gyógyszer- és egészségügyi termékeket szabályozó hatóság (MHRA) klinikai adatokra hivatkozva azt javasolta, hogy a Merck és Ridgeback Biotherapeutics által kifejlesztett molnupiravir nevű gyógyszert a pozitív Covid-19 tesztet követően a lehető leghamarabb, a tünetek megjelenésétől számított öt napon belül alkalmazzák. Ezzel az új készítmény lett az első szájon át szedhető, specifikusan a koronavírus ellen kifejlesztett, klinikai terápiában alkalmazható gyógyszer – írja a Reuters nyomán a napi.hu.

Már korábban is alkalmaztak különböző készítményeket – mint az itthon is használt favipiravir és a remdesivir – a koronavírusos betegek kezelésében, de ezeket eredetileg nem specifikusan  a covid ellen fejlesztették ki. Az eddig alkalmazott készítmények ráadásul közepes hatásfokúak voltak, és csak a beteg kórházi kezelésében kaptak szerepet a súlyos eseteknél. 

A világjárvány kezelésére irányuló kezelések eddig főként a vakcinákra összpontosítottak. A Merck által kifejlesztett Molnupiravirt nagy figyelem kíséri, mivel a múlt hónapban kapott adatok azt mutatták, hogy a betegség korai szakaszában adva felére csökkentheti a halálozás vagy kórházi kezelés esélyét azoknál, akiknél a legnagyobb a súlyos Covid-19 kialakulásának kockázata.

A Nagy-Britanniában Lagevrio néven forgalomba kerülő gyógyszert úgy tervezték, hogy a Covid-19-et okozó vírus genetikai kódjának másolását lehetetlenné tegye. Naponta kétszer, öt napon keresztül kell bevenni. A brit kormány és az ország Nemzeti Egészségügyi Szolgálata (NHS) szigorúan vizsgálja, hogy a kezelés mennyire hatásos, valamint a terápiás alkalmazásra is folyamatosan frissítik az útmutatót. A gyártó szerint a gyógyszer a koronavírus minden változata ellen hatásos.

Legnépszerűbb cikkeink