Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Szájon át szedhető Covid-gyógyszert tesztelnek Budán

Létrehozva:

Reprezentatív koronavírus-szûrõvizsgálat (Covid-19) során levett minták feldolgozása a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján Budapesten 2020. május 1-jén. | Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

A készítmény klinikai tesztelésének első fázisa márciusban kezdődött meg az Egyesült Államokban.

Augusztus 23-ával a Semmelweis Egyetem is csatlakozik ahhoz a nemzetközi szintű klinikai vizsgálathoz, amelynek célja egy új, koronavírusos betegeknek adható, szájon át szedhető, vizsgálati fázisban lévő készítmény hatékonyságának igazolása – tájékoztatott az egyetem.

A most Magyarországra is érkező, szájon át szedhető, antivirális koronavírus elleni vizsgálati készítmény klinikai tesztelésének első fázisa márciusban kezdődött meg az Egyesült Államokban. Ennek lezárását követően elindultak a már nagyobb számú beteg bevonásával megvalósuló második és harmadik fázisú vizsgálatok is, amelyek világszerte 400 vizsgálóközpontban, ezen belül Magyarországon hat helyszínen zajlanak. 

2021. augusztus 23-ával, egyetlen budapesti központként, a Semmelweis Egyetem is csatlakozik a nemzetközi szintű klinikai teszteléshez. Az egyetemi vizsgálat dr. Merkely Béla rektor, klinikaigazgató vezetésével valósul meg a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán. Ez a klinikai vizsgálat azt értékeli, hogy egy szájon át alkalmazandó vizsgálati készítmény csökkenti-e a betegség időtartamát és/vagy súlyosságát a közelmúltban Covid-19 betegséggel diagnosztizált olyan emberek körében, akiknél alacsony vagy fokozott a tünetek súlyosbodásának kockázata.

„A Semmelweis Egyetem, mint az ország vezető Covid-ellátója kiemelten fontosnak tartja, hogy aktívan részt vegyen az új koronavírussal kapcsolatos ismeretek bővítésében, így az új terápiás eljárások, lehetőségek fejlesztésében is” – hangsúlyozta dr. Merkely Béla, aki egyebek mellett emlékeztetett arra, hogy a pandémia hazai első hulláma során az egyetem vezetésével valósult meg az országos reprezentatív H-UNCOVER vizsgálat is, amely pontos képet adott a járvány akkori kiterjedéséről. 

Az egyetemre érkező betegek közül azoknak, akik megfelelnek a kritériumoknak, felajánlják a következő időszakban a vizsgálatban való részvételt. A most induló vizsgálattal kapcsolatban minden további információ az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által jóváhagyott betegtájékoztató anyagban érhető el – mondta el dr. Filakovszky János, az egyetem koordinációs feladatokat ellátó Klinikai Kutatásokat Koordináló Központjának igazgatója. 

A betegek folyamatos orvosi ellenőrzés alatt állnak majd, napról napra nyomon követik egészségügyi állapotukat. A vizsgálatot az OGYÉI hagyta jóvá az Egészségügyi Tudományos Tanács Klinikai Farmakológiai Etikai Bizottságának pozitív állásfoglalása alapján – írta az egyetem.

Legnépszerűbb cikkeink