Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Egy bogár lehet a csodafegyver a parlagfű ellen

Létrehozva:

Imágó és lárva egyedek óriás parlagfű levelein | Forrás: Wikimedia Commons

Jelenleg laboratóriumi körülmények között vizsgálják a fajt, jövőre pedig befejeződhet a vadon élő belföldi állományok felderítése.

Új biológiai védekezéssel kísérleteznek magyar kutatók, várakozásuk szerint a parlagfű-olajosbogár hatékonyan ritkíthatja a gyomnövényt – közölte a Nébih és az Eötvös Loránd Kutató Hálózat Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézete.

Kontschán Jenő, az ATK Növi igazgatója szerint a parlagfű-olajosbogarakat néhány éven belül mesterségesen felszaporítva lehetne kihelyezni. Hozzátette, hogy jelenleg laboratóriumi körülmények között vizsgálják a fajt, jövőre pedig befejeződhet a vadon élő belföldi állományok felderítése.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) növény-, talaj- és agrárkörnyezet-védelmi igazgatója kifejtette, hogy a parlagfű elleni védekezésben sok más ország is érdekelt. Az eddigi vizsgálatok szerint a levéltetvek, levélbolhák, levélgombák nem jelentenek igazán hatékony biológiai megoldást. Jordán László abban bízik, hogy a parlagfű-olajosbogár oda is eljut, ahová a hatósági ellenőrzés nem, így a gyomnövények eddig ismeretlen élőhelyeit is elérhetik.

Korábban a parlagfű olajosbogarat mediterrán éghajlaton, a magyar határtól legalább 100 kilométerre élő fajként tartották nyilván. A déli országokban emiatt jobban ismerik, olasz kutatók adatai szerint akár harmadával is csökkenthetik a parlagfűpollen koncentrációját. Magyarországon tavaly észlelték először. Előfordulását és életmódját az ATK Növi kutatja, míg a Nébih azt vizsgálja, hogy fogyaszt-e más növényeket is.

A parlagfű az új módszerrel sem fog eltűnni, ám ha beválik, azzal csökkenhet a belföldi pollenterhelés.

A parlagfű már hosszú évtizedek óta jelen van Európában, természetes ellenségei azonban eddig nem bukkantak fel Magyarországon. Világszerte számos kutatást végeztek és sokakat foglalkoztat a biológiai védekezés, és eddig ez a bogár tűnik a legígéretesebbnek a parlagfű elleni védekezésben. Ez az Észak-Amerikában honos faj – valószínűleg sok más újvilági fajhoz hasonlóan – vetőmag- vagy takarmányszállítmányokkal juthatott el más kontinensekre, így Európába is.Stabil populációja az olaszországi Milánó környékén alakult ki.

Az Eötvös Lóránd Kutató Hálózat Agrártudományi Központ Növényvédelmi Intézete a Nébih megbízásából vizsgálja a rovar magyarországi előfordulását, megjelenése esetén annak életmódját. A közösségi médiában az ELKHAK kérte a lakosság, rovarászok, gazdálkodók, természetjárók segítségét is a parlagfű-olajosbogár felderítésére.

Greenfo / PH

Legnépszerűbb cikkeink