Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Idén korábban kezdődik a parlagfűszezon – jönnek a bírságolások

Létrehozva:

Már július 1. előtt is virágozhat a növény, ezért a bimbózást kell megállítani. Ha ezt nem teszi bírságra számíthat.

A földhasználónak a kötelessége, hogy az adott területen megakadályozza a parlagfű bimbóinak kialakulását – írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal alapján az MTI. Hozzátették, hogy tavaly megváltozott a jogszabály, így már nemcsak július 1-től kell erre figyelni, hanem a növény vegetatív időszaka alatt is. Ez azért fontos, mert a parlagfű jól alkalmazkodott Magyarország időjárásához, így már

az eredetileg megjelölt határidő előtt is képes virágozni.

A helyszíni ellenőrzést külterületen a területileg illetékes ingatlanügyi hatóság végzi. Ha a földhasználó nem írtja a parlagfüvet, akkor a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztálya közérdekű védekezést rendel el, amit közölnek is az illetékessel. Ha valaki ennek hatására mégis úgy dönt, hogy inkább fűnyírót fog, akkor ne felejtse el ezt bejelenteni a kormányhivatalnak, ugyanis a parlagfű-mentesítés miatti felesleges kiszállás költségeit ki kell fizetni.

Aki elmulasztja parlagfű elleni védekezési kötelezettségét, növényvédelmi bírságra számíthat aminek mértékét a parlagfűvel fertőzött terület mérete és a parlagfűvel borítottság mértéke határozza meg.

Az elmúlt években megszokott fellebbezési eljárás megszűnt. A kiküldött határozat, vagy végzés ellen közigazgatási per indítható, amit külterület esetén az illetékes megyei kormányhivatalhoz a határozattól számított harminc napon belül lehet benyújtani.

Belterület esetében a hatósági ellenőrzésre a jegyző jogosult. Az önkormányzat használatában lévő belterületi ingatlannál a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályának munkatársai végzik a hatósági ellenőrzést. Helyszíni ellenőrzés két esetben indulhat, hivatalból vagy bejelentés alapján.

Legnépszerűbb cikkeink