Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Parlagfű: „Egyre több allergiás és asztmás”

Létrehozva:

A parlagfű-allergiások szervezete nem elégedett a kormány e téren végzett munkájával

El kell-e viselnie a lakosságnak, hogy rendkívül magas parlagfű-fertőzöttség és pollenszám miatt fog szenvedni 2020-ban, egyre nő az allergiások száma és egyre többen lesznek asztmások, teszi fel a kérdést a Parlagfűpollen No Egyesület közleményében, amit az MTI-hez juttattak el.

Az egyesület levélben fordult a kormányhoz az allergiások védelme miatt, úgy látják, az ellenőrzésekkel megbízott hatóságok maximálisan ellenérdekeltek a parlagfüves területekkel kapcsolatos feladataik végrehajtásában, és munkájuk számonkérése sem valósul meg.

„A földhivatalok és önkormányzatok által hivatalból felmért területek száma drámaian alacsony. A Nébih által működtetett Parlagfű Bejelentő Rendszerre továbbított, hiánytalan és fotóval dokumentált lakossági bejelentések zöme nem vezet mentesítéshez, sőt gyakran (jogszabályt sértve) válasz sem érkezik. Az sem derül ki, hogy a növényvédelmi bírság minden esetben kiszabásra kerül-e.”

A kormány válaszában megnyugtatni szándékozta az egyesületet, de ez nem járt sikerrel: „borítékolható, hogy idén is el fogja önteni a parlagfűpollen az országot”.

2019-ben drámaian megnőtt a pollen koncentrációja 2018-hoz képest. A Nébih pedig bejelentette, már a virágzás előtt irtani kell idéntől a növényt.

Legnépszerűbb cikkeink