Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Vitézy Dávid lett Karácsony Gergely legesélyesebb kihívója

Létrehozva:

Két hónap alatt 6 százalékkal nőtt Vitézy Dávid népszerűsége, és március második felében már 6 százalékponttal előzte meg a fideszes Szentkirályi Alexandrát.

A két új főpolgármester-jelölt bejelentkezése után is stabil Karácsony Gergely előnye, ám nem biztos, hogy meglesz a közgyűlési többsége – derült ki a Závecz Tiborhoz köthető Pulzus Kutató, LMP megrendelésre készített reprezentatív felméréséből, amit a Telex közölte. Az adatokat március 19. és 21. között vették fel, azután, hogy előbb Szentkirályi Alexandra, majd pár nappal később Vitézy Dávid is bejelentette az indulását. Összesen 500 budapesti választót kérdeztek meg okostelefonra telepíthető alkalmazás segítségével. A felmérés eredménye a következőképp alakult:

Karácsony Gergely (DK-MSZP-Momentum-Párbeszéd): 39 százalék;
Vitézy Dávid (LMP-Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület): 22 százalék;
Szentkirályi Alexandra (Fidesz-KDNP): 16 százalék;
Grundtner András (Mi Hazánk): 2 százalék;
Brenner Koloman (Jobbik-Konzervatívok): 1 százalék;
Nem tudja, nem válaszol: 20 százalék.

Az adatokból az látszik, hogy Karácsony előnye stabil, de nagyon szoros lenne az eredmény, ha Vitézy vagy Szentkirályi visszalépne a másik javára, és képesek is lennének egymás szavazóit mozgósítani. A volt közlekedési államtitkár azt ígéri, hogy nem fog ilyen megtörténni, és az is szinte teljesen kizárható, hogy a Fidesz visszaléptetné a saját jelöltjét, akinek komoly szerepe lehet a mozgósításban, a kormánypártok fővárosi listáját kell húznia – írja a lap.

Két hónappal korábban, január 26. és 29. között azonos módszerrel – szintén az LMP megrendelésére – felmérte a Pulzus Kutató, hogy miként szerepelne a főpolgármester-választáson Vitézy Dávid, aki a nyilvánosságban akkor még arról beszélt, hogy nem döntött az indulásáról. Január végén a fővárosiak 16 százaléka tette le mellette a voksát, azaz az elmúlt két hónap alatt 6 százalékponttal tudta növelni a támogatottságát.

Karácsony mindössze 1 százalékpontot vesztett januárhoz képest, Szentkirályi pedig pontosan ugyanolyan eredményt ért el, mint a januári felmérésben megnevezett fideszes főpolgármester-jelölt, Sára Botond, Budapest főispánja. Márciusra jelentősen, 8 százalékponttal csökkent azoknak az aránya, akik nem tudtak vagy nem akartak válaszolni. Ez azt jelzi, hogy Vitézy a bizonytalanok táborából tudott új szavazókat megszólítani. Eddig legalábbis sem a jelenlegi főpolgármestertől, sem a fideszes jelölttől nem tudott nagy számban szavazókat elcsábítani.

(Fotó: Vitézy Dávid Facebook-oldala)

Legnépszerűbb cikkeink