Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Korrigálta a kormány a Babakötvény feltételeit

Létrehozva:

Olyan magasra ugrott a legjobb hozamot adó állampapír kamata, hogy a kormány éjszakai rendeletében maximalizálta azt az összeget, amennyiért egy kiskorú számára Babakötvényt lehet venni.

A kormány egy hétfő éjszakai rendeletével évi maximalizálta azt az összeget, amennyiért egy kiskorú számára Babakötvényt lehet venni.–írja a Bank360. Ez azt jelenti, hogy ezentúl egy kiskorú gyermek nevére szóló ilyen kincstári értékpapírszámlán maximum évi 1,2 millió értékben lehet Babakötvényt venni. Az új szabály február 13-án már hatályba is lép.

Jelenleg a Babakötvény a legmagasabb kamatú állampapír

A Babakötvény éves kamata az előző évi infláció 3 százalékkal növelt értéke, azaz idén 20,6 százalék, ami még a legjobb inflációkövető Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) hozamát is jócskán felülmúlja – írja az RTL. Ez az egyetlen olyan államapapír, amelynek a kiemelkedő kamatprémium miatt 20 százalék fölé emelkedett az aktuális hozama.

Eddig a Start-számlára befizethető összegnek nem volt felső határa, tehát a módosabb szülők vagy rokonok akár milliókért is vehettek a gyereküknek, unokájuknak, kiskorú rokonuknak babakötvényt, ami az infláció megugrása óta különösen vonzó lehetőség volt. Az új szabály február 13-án már hatályba is lép, de az 1,2 millió forintos maximumot csak a hatálybalépést követően teljesített befizetésekre kell alkalmazni – írja a Bank360.

Varga Mihály: februártól 20,6 százalék a Babakötvény éves kamata

Februártól rekordmagasra, 20,6 százalékra emelték a Babakötvény éves kamatát – jelentette be a pénzügyminiszter kedden a Facebook-oldalára feltöltött videójában. Varga Mihály azt mondta: a családok már 350 ezer gyermeknek gyűjtenek megtakarítást Babakötvényben, amelynek összege eléri a 310 milliárd forintot. Hozzátette, azért előnyös a Babakötvény, mert magas hozamot kínál, kamata az előző évi infláció plusz 3 százalék, és az állam ehhez nyújt még további 10 százalék, maximum 12 ezer forint támogatást is évente. Nincs számlavezetési díj, adó-, járulék- és illetékmentes – sorolta a tárcavezető, hozzátéve, hogy a Babakötvény egyszerűen, néhány kattintással online is nyitható. Közölte azt is, hogy 42 ezer forint összegű életkezdési támogatás is jár a gyermekeknek.

„A magyar állampapírok ma már az élet minden szakaszára kínálnak megtakarítási lehetőséget: a Babakötvénytől kezdve a lakossági állampapírokon át a nyugdíj-előtakarékossági célig biztonságos és magas hozamú befektetést nyújtanak”– fogalmazott Varga Mihály.
A videó melletti bejegyzésben azt írták: a Babakötvény kiemelkedően magas hozama a visszaélők figyelmét is felkeltette az elmúlt időszakban, akik rövid idő alatt kiugróan nagy összegeket fektettek Babakötvénybe. A kormány álláspontja világos: a Babakötvény magas hozamával és a hozzá járó állami támogatással a gyermekeiknek takarékoskodó családokat kell támogatni, nem pedig a szabályokkal visszaélőket, ezért a kormány bezárja a kiskaput, és 1,2 millió forintban maximalizálja a Start számlákra évente befizethető összeget. A változás a számlatulajdonosok 1 százalékát érinti – tették hozzá.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: 168 arhív)

Legnépszerűbb cikkeink