Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Már megint újraindulhat a magyar sertéshús exportja Japánba

Létrehozva:

Fotó: MTI/Sóki Tamás

Egy hónapon belül másodszor közölték a jó hírt.

Szijjártó Péter vasárnap reggel a Facebook-oldalán írta meg, hogy hosszú hónapok tárgyalásának eredményeként Európából elsőként Magyarországnak sikerült regionalizációs megállapodást kötni a japán élelmiszeripari szakhatóságokkal.

„Ez azt jelenti, hogy Magyarország mentesül az afrikai sertéspestis miatt elrendelt korlátozások alól, így Európából elsőként a magyar sertéshús-termékek térhetnek vissza a távol-keleti ország polcaira” – magyarázta a Facebookon a miniszter.

Ugyanezt a hírt legutóbb az Agrárminisztérium 1 hónappal ezelőtt, december 28-án közölte az MTI-vel,

mi akkor is beszámoltunk róla.

Akkor Erdős Norbertre, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára hivatkozva azt írta az állami hírügynökség:

„Magyarország az első olyan afrikai sertéspestissel érintett ország a világon, amellyel Japán megállapodott a regionalizáció kérdésében”.

A regionalizáció ebben az esetben azt jelenti, hogy „Japán már nem egész Magyarországról, csupán az afrikai sertéspestissel (ASP) érintett területekről tiltja a sertéshús és hústermékek kiszállítását, a megállapodás jelentős gazdasági előnyt jelenthet a magyar állattartóknak, előállítóknak” – írták.

Az Agroinform.hu mezőgazdasági szakporál január elején írt arról, hogy az afrikai sertéspestis megjelenése óta Németországnak is súlyos gondjai vannak a sertéshús-felesleg értékesítésével. Mint írták: különböző német kormányszervek és megbízottak intenzíven keresik a lehetőséget az új piacok feltárására.

A koronavírus-járvány kitörése előtt a Németországban megtermelt sertéshúsnak több mint fele exportra került, és e lehetőség tartós bezáródása – az éttermi fogyasztás drasztikus csökkenésével párosulva – beláthatatlan, súlyos következményekkel járhat az egész német mezőgazdasági termelésre.

Mint kiderült, a teljesen új piacokon a sertéshúst csak kis mennyiséget lehet elhelyezni, ezért a német szövetségi agrárminisztérium leginkább a kínai pozícióikat igyekszik visszaszerezni. Január elejéig ebben annyi előrelépés történt, hogy a kínai fél – az úgynevezett kérdéskatalógus németek által történt megválaszolása után – késznek mutatkozott a tárgyalások főállatorvosi szinten történő folytatására.

🐷Újraindulhat a magyar sertésexport Japánba❗️
Hosszú hónapok tárgyalásának eredményeként Európából elsőként nekünk,…

Közzétette: Szijjártó Péter – 2021. január 31., vasárnap

Legnépszerűbb cikkeink