Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Ökoszisztémát védene az Agrárminisztérium

Létrehozva:

VÍZPARAMÉTER VIZSGÁLATOT VÉGEZNEK A HORTOBÁGY FOLYÓN 2020-BAN | FOTÓ: CZEGLÉDI ZSOLT – MTI

„Jól működő ökoszisztéma nélkül nincs biztonságos élelmiszerellátás, tiszta ivóvíz és levegő, kevésbé lehet megelőzni a járványokat, természeti katasztrófákat”, mondta Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára kedden egy projektzáró eseményen.

A négyéves, Uniós projekt a zöld infrastruktúra feltérképezését, a természeti értékek és a biológiai sokféleség hosszú távú megőrzését és fejlesztését célozza. A több mint 1 milliárd forintos támogatás kedvezményezettje az Agrárminisztérium. Balczó azt is hangsúlyozta, hogy a környezetvédelem nem gátja, sokkal inkább alapfeltétele a gazdasági fejlődésnek, a jólét fenntartásának.

Az eseményen a Közösségi jelentőségű természeti értékek hosszú távú megőrzését és fejlesztését, valamint az EU Biológiai Sokféleség Stratégia 2020 célkitűzéseinek hazai szintű megvalósítását megalapozó stratégiai vizsgálatok című projektet mutatták be. A projekt segít megérteni a természetes élőhelyeket érő fenyegetéseket, és közelebb visz a lehetséges megoldásokhoz, ismertette a fejlesztést Sik András, a Lechner Tudásközpont Térbeli Szolgáltatások Igazgatóságának vezetője. Erre álláspontja szerint egyre nagyobb szükség lesz, hiszen ezeket a területeket a települések terjeszkedése és a földművelés egyszerre fenyegeti. A zöld infrastruktúrák feltérképezése például településrendezési tervekhez járulhat hozzá, Magyarország tájtípusainak felmérése pedig a tájépítészek, területrendezési szakemberek munkáját segítheti – tette hozzá.

Török Katalin, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyéni érdekek gyakran ellentétesek a természetvédelmi szempontokkal, a természeti és társadalmi rendszerek közötti feszültségek hosszú távú megoldást igényelnek. A környezetet ma már nem elég pusztán megóvni, sok helyen vissza kell állítani a korábbi állapotokat, és mérsékelni kell az egyre nagyobb „földhasználati éhséget” – fogalmazott.

A pályázati konzorcium tagja az Ökológiai Kutatóközpont, az Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani és Agrokémiai Intézet, az Agrárgazdasági Kutatóintézet, a Lechner Tudásközpont Területi, Építészeti és Informatikai Nonprofit Kft., valamint a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink